Vijesti

MONSINJOR FRANJO KOMARICA, BANJALUČKI BISKUP, POSJETIO JE TUŽITELJSTVO BiH I SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽITELJEM

06.11.2013. 15:08

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović razgovarao je sa banjalučkim biskupom, monsinjorom Franjom Komaricom, a teme sastanka odnosile su se na rad Tužiteljstva BiH na predmetima ratnih zločina, u svrhu jačanja vladavine prava, suživota i pomirenja u BiH.

MONSINJOR FRANJO KOMARICA, BANJALUČKI BISKUP, POSJETIO JE TUŽITELJSTVO BiH I SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽITELJEM

Gospodin Salihović je upoznao biskupa Komaricu sa naporima koje Tužiteljstvo poduzima u cilju što učinkovitijeg rješavanja i procesuiranja predmeta ratnih zločina na cijelom području BiH, što je jedan od prioriteta Tužiteljstva BiH.

Biskup Komarica se interesirao za određene predmete ratnih zločina koji se odnose na stradanje žrtava hrvatske nacionalnosti na području banjalučke regije, Kotor-Varoši i Posavine, a koji značajno utječu na povratak prijeratnog pučanstva, održavanje mira, pomirenje i suživot na području cijele BiH.

Interesirao se još i za mogućnost ubrzanja ekshumacije i ukopa katoličkog svećenika i vjernika ubijenih na lokalitetu Trubar tijekom 2. svjetskog rata, procesuiranje kaznenog djela ratnog zločina iz 1995. godine - ubojstva prijedorskog svećenika Tomislava Matanovića koje do danas nije rasvijetljeno, kao i za rasvjetljavanje ubojstva svećenika Ivana Grgića 1992. godine.

Glavni tužitelj je biskupa Komaricu upoznao sa naporima Tužiteljstva BiH u vezi sa procesuiranjem predmeta ratnog zločina u Briševu kod Prijedora. Rekao je da će Tužiteljstvo uložiti maksimalne napore kako bi se svi zločini rasvijetlili, a odgovorni počinitelji procesuirali, bez obzira koje su nacionalnosti počinitelji i žrtve ratnog zločina, te da je to čvrsto opredjeljenje Tužiteljstva.

Na sastanku je zaključeno da svi dijelovi bosanskohercegovačkog društva, uključujući pravosudne institucije i vjerske zajednice, trebaju raditi na jačanju povjerenja i vladavine prava u BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba