Vijesti

MONSINJOR FRANJO KOMARICA, BANJALUČKI BISKUP, POSJETIO JE TUŽILAŠTVO BiH I SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM

06.11.2013. 15:08

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović razgovarao je sa banjalučkim biskupom, monsinjorom Franjom Komaricom, a teme sastanka odnosile su se na rad Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina, u svrhu jačanja vladavine prava, suživota i pomirenja u BiH.

MONSINJOR FRANJO KOMARICA, BANJALUČKI BISKUP, POSJETIO JE TUŽILAŠTVO BiH I SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM

Gospodin Salihović je upoznao biskupa Komaricu sa naporima koje Tužilaštvo preduzima u cilju što efikasnijeg rješavanja i procesuiranja predmeta ratnih zločina na cijelom području BiH, što je jedan od prioriteta Tužilaštva BiH.

Biskup Komarica se interesirao za određene predmete ratnih zločina koji se odnose na stradanje žrtava hrvatske nacionalnosti na području banjalučke regije, Kotor-Varoši i Posavine, a koji značajno utiču na povratak prijeratnog stanovništva, održavanje mira, pomirenje i suživot na području cijele BiH.

Interesirao se još i za mogućnost ubrzanja ekshumacije i ukopa katoličkog sveštenika i vjernika ubijenih na lokalitetu Trubar tokom 2. svjetskog rata, procesuiranje krivičnog djela ratnog zločina iz 1995. godine - ubistva prijedorskog sveštenika Tomislava Matanovića koje do danas nije rasvijetljeno, kao i za rasvjetljavanje ubistva sveštenika Ivana Grgića 1992. godine.

Glavni tužilac je biskupa Komaricu upoznao sa naporima Tužilaštva BiH u vezi sa procesuiranjem predmeta ratnog zločina u Briševu kod Prijedora. Rekao je da će Tužilaštvo uložiti maksimalne napore kako bi se svi zločini rasvijetlili, a odgovorni počinioci procesuirali, bez obzira koje su nacionalnosti počinioci i žrtve ratnog zločina, te da je to čvrsto opredjeljenje Tužilaštva.

Na sastanku je zaključeno da svi dijelovi bosanskohercegovačkog društva, uključujući pravosudne institucije i vjerske zajednice, trebaju raditi na jačanju povjerenja i vladavine prava u BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba