Vijesti

VJEKOSLAV ŠALIĆ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

05.11.2013. 15:11

Vjekoslav Šalić, koji je optužen za krivično djelo sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz člana 241a. stava 1. Krivičnog zakona BiH, sporazumno je priznao krivicu.

Optuženi Vjekoslav Šalić, zvani „Vjeko“, rođen 12. 07. 1974. godine u Rogatici, stalno nastanjen u Zvorniku, državljanin BiH, ranije osuđivan, sklopio je sa tužiocem Odjela III Tužilaštva BiH sporazum o priznanju krivice.

U skladu sa sporazumom, tužilac i optuženi su saglasni da Sud BiH izrekne optuženom Vjekoslavu Šaliću kaznu zatvora u trajanju od devet (9) mjeseci.

Optužnica protiv Vjekoslava Šalića se odnosi na događaj na graničnom prelazu, kada je svojim ponašanjem, na izrazito grub način, spriječio službenu osobu u vršenju dužnosti te ugrozio sigurnost službenika Granične policije BiH.

Optuženi je potpisivanjem sporazuma u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH od 27. 08. 2013. godine, a koja je potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Suda BiH dana 10. 09. 2013. godine.

Predložena kazna je u skladu sa ulogom optuženog u izvršenju krivičnog djela.

Ovim sporazumom optuženi je potvrdio da je upoznat sa sadržajem sporazuma o priznanju krivice. On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te je upoznat da može snositi troškove krivičnog postupka.

Optuženi se ovim sporazumom odriče prava na suđenje i ulaganje žalbe na krivičnu sankciju koju mu odredi Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba