Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEDOZVOLJENE UPORABE AUTORSKIH PRAVA

01.11.2013. 15:08

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu zbog nedozvoljene uporabe autorskih prava protiv Gorana Halera, zvanog „Goša“, rođenog 26. 07. 1956. godine u Sarajevu, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optužnica tereti Gorana Halera da je dana 18. 06. 2013. godine u poslovnom prostoru svoje videoteke „AG“ u Sarajevu, protivno članku 20. stavku 2. Zakona o autorskom i srodnim pravima (“Službeni glasnik BiH”, broj 63/10), bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje prema zakonu BiH, stavio u promet 1.906 komada DVD medija različitog sadržaja, za koje je znao da se radi o takozvanim nedozvoljenim piratskim primjercima. Optuženi je navedene nosače zvuka i slike prethodno nabavljao na pijaci po cijeni od 3,00 do 5,00 KM.

Optuženi Goran Haler je na ovaj način, bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje prema zakonu BiH, stavio u promet autorsko djelo pa se tereti da je počinio kazneno djelo nedozvoljena uporaba autorskih prava iz članka 243. stavka 1. KZ-a BiH, u svezi sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima (“Službeni glasnik BiH“, br. 63/10).

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba