Vijesti

U OPĆINAMA KALESIJA I OSMACI IZVRŠENE EKSHUMACIJE

30.10.2013. 15:17

Na lokalitetu Staro selo u općini Kalesija i na lokalitetu Maholjski potok u općini Osmaci, izvršene su ekshumacije pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

U općini Kalesija su pronađena dva fragmenta kostiju tijela jedne osobe, a u općini Osmaci je pronađen jedan fragment kosti tijela jedne osobe.

Nakon pronalaska, pronađeni posmrtni ostaci žrtava sa oba lokaliteta su prevezeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Izvršenom ekshumacijom je rukovodio stručni suradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, koji je po instrukcijama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Procesu ekshumacije su nazočili predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, liječnik sudske medicine, kao i policijski djelatnici PS Osmaci i PS Kalesija.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba