Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH UPUTILO JE NAREDBU PREMA DRŽAVNOJ AGENCIJI ZA ISTRAGE I ZAŠTITU DA POZOVE I ISPITA MINISTRA PRAVDE FBiH

29.10.2013. 15:09

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu-SIPA, da pozove i ispita, u svojstvu osumnjičenog, ministra pravde FBiH Zorana Mikulića.

Osumnjičeni će biti pozvan radi ispitivanja o aktivnostima koje se dovode u vezu sa ometanjem rada pravosuđa i zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Aktivnosti koje provode Tužilaštvo BiH i SIPA odnose se na istragu za ometanje rada pravosuđa, nedozvoljeno izmještanje zaštićenog svjedoka iz jednog u drugi kazneno-popravni zavod. Zaštićeni svjedok koji je izmješten, nikako se ne bi smio nalaziti u drugom KPZ-u zbog opasnosti po njegov život i sigurnost.

Pomenuti je zaštićeni svjedok u jednom od najobimnijih predmeta organiziranog kriminala.

Tužilaštvo BiH i SIPA svojom istragom utvrđuju ko je i zbog kojih razloga naredio izmještanje ove osobe, iako svi subjekti koji su uključeni u proces dobro znaju da se navedeni zaštićeni svjedok, koji je već dobijao prijetnje za sigurnost i život, ni pod kojim uslovima ne smije dovoditi u tu zatvorsku ustanovu.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama u našoj zemlji, nastavlja odlučnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba