Вијести

ЛИШЕН СЛОБОДЕ ХИДАЈЕТ ТРАКО, ПОМОЋНИК МИНИСТРА ПРАВДЕ ФБиХ ЗА ИЗВРШЕЊЕ КРИВИЧНИХ САНКЦИЈА. НАКОН ИСПИТИВАЊА ОСУМЊИЧЕНОГ, ЗАТРАЖЕНЕ МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ

29.10.2013. 15:05

По налогу Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPА-е су лишили слободе Хидајета Траку, званичника Федералног министарства правде, који је осумњичен за кривично дјело ометања рада правосуђа, у вези са злоупотребом положаја.

Помоћник министра правде ФБиХ за извршење кривичних санкција, Хидајет Трако, осумњичен је да је, злоупотријебивши службени положај, извршио недозвољени премјештај заштићеног свједока у предмету Тужилаштва БиХ, из једног Казнено-поправног завода у други, у који он никако није смио бити премјештен због угрожавања његове безбједности и живота.

Правосудне и полицијске агенције су изричито истакле да тај заштићени свједок не смије ни под којим условима бити премјештен у наведени КПЗ, па се Хидајет Трако сумњичи да је злоупотријебио свој положај и извршио ометање рада правосуђа те на овај начин озбиљно угрозио живот и безбједност заштићеног свједока, као и истрагу и предмет који води Тужилаштво БиХ.

Након испитивања осумњиченог Хидајета Траке, поступајући тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјера забране. Мјере забране се односе на забрану обављања службене функције и забрану састајања са осталим осумњиченима у овом предмету.

Са предложеним мјерама забране су се сложили осумњичени и његов адвокат.

Државна агенција за истраге и заштиту – SIPA, у оквиру истог предмета, доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против више лица осумњичених за кривична дјела ометања рада правосуђа и злоупотребе службеног положаја или овлаштења.

Тужилаштво БиХ, заједно са надлежним полицијским агенцијама, наставља активности у борби против организованог криминала и корупције, као и активности у борби против ометања рада правосудних институција, са циљем успостављања владавине права и стварања безбједнијег окружења за живот свих грађана Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba