Vijesti

LIŠEN SLOBODE HIDAJET TRAKO, POMOĆNIK MINISTRA PRAVDE FBiH ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA. NAKON ISPITIVANJA OSUMNJIČENOG, ZATRAŽENE MJERE ZABRANE

29.10.2013. 15:05

Po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su lišili slobode Hidajeta Traku, zvaničnika Federalnog ministarstva pravde, koji je osumnjičen za krivično djelo ometanja rada pravosuđa, u vezi sa zloupotrebom položaja.

Pomoćnik ministra pravde FBiH za izvršenje krivičnih sankcija, Hidajet Trako, osumnjičen je da je, zloupotrijebivši službeni položaj, izvršio nedozvoljeni premještaj zaštićenog svjedoka u predmetu Tužilaštva BiH, iz jednog Kazneno-popravnog zavoda u drugi, u koji on nikako nije smio biti premješten zbog ugrožavanja njegove sigurnosti i života.

Pravosudne i policijske agencije su izričito istakle da taj zaštićeni svjedok ne smije ni pod kojim uslovima biti premješten u navedeni KPZ, pa se Hidajet Trako sumnjiči da je zloupotrijebio svoj položaj i izvršio ometanje rada pravosuđa te na ovaj način ozbiljno ugrozio život i sigurnost zaštićenog svjedoka, kao i istragu i predmet koji vodi Tužilaštvo BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog Hidajeta Trake, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjera zabrane. Mjere zabrane se odnose na zabranu obavljanja službene funkcije i zabranu sastajanja sa ostalim osumnjičenima u ovom predmetu.

Sa predloženim mjerama zabrane su se složili osumnjičeni i njegov advokat.

Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA, u okviru istog predmeta, dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv više osoba osumnjičenih za krivična djela ometanja rada pravosuđa i zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa nadležnim policijskim agencijama, nastavlja aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao i aktivnosti u borbi protiv ometanja rada pravosudnih institucija, sa ciljem uspostavljanja vladavine prava i stvaranja sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba