Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗБОГ НЕДОЗВОЉЕНОГ ПРОМЕТА АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА

18.10.2013. 15:34

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против три лица, која се терете за кривично дјело недозвољен промет акцизних производа из члана 210а. КЗ-а БиХ.

Тужилац Одјела III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1.   Душка Божића, рођеног 18. 07. 1961. године у општини Завидовићи, настањеног у  Бања Луци, држављанина БиХ,

2.   Жељка Видачковића званог „Кмекић“, рођеног 09. 02. 1976. године у Зворнику, настањеног у Бања Луци, држављанина БиХ и

3.   Горана Тривковића, рођеног 21. 05. 1975. године у Републици Аустрији, настањеног у Бања Луци, држављанина БиХ.

Наведена оптужена лица су у периоду октобар-децембар 2010. године била у сталном телефонском контакту са више њима познатих лица, са којима су договарала набавку и продају разних врста цигарета на подручју општине Бања Лука.

Оптужени Душко Божић се терети да је у просторијама своје породичне куће и у кући своје мајке, држао више од 600 штека различитих врста цигарета.

Оптужени Жељко Видачковић се терети да је у својој породичној кући држао више од 1560 штека различитих врста цигарета, а оптужени Горан Тривковић се терети да је у својој породичној кући држао више од 220 штека различитих врста цигарета.

Према наводима оптужнице, наведени оптужени су поменуте цигарете претходно набавили, са циљем да их ставе у даљу продају, ради зараде. Поменуте цигарете су имале акцизне маркице БиХ, или нису уопште имале акцизне маркице, или су имале акцизне маркице околних земаља - Црне Горе, Србије или Хрватске, што није у складу са важећим законским прописима о акцизама у БиХ.

Овлаштени службеници МУП-а Републике Српске - Управе криминалистичке полиције Бања Лука су, дана 28. 12. 2010. године, извршили претресе поменутих објеката и одузели наведене цигарете од свих оптужених.

Оптужени се терете да су незаконито стављали у промет акцизне производе који нису обиљежени контролним и пореским маркицама, на начин који је прописан пореским законодавством БиХ, чиме су оптужени Божић Душко и Видачковић Жељко учинили кривично дјело недозвољен промет акцизних производа из члана 210а. став 1. КЗ БиХ, као и кривично дјело недопуштено складиштење робе из члана 210б. став 1. КЗ-а БиХ, све у вези са чланом 53. КЗ БиХ, а оптужени Тривковић Горан се терети да је учинио кривично дјело недозвољен промет акцизних производа из члана 210а. став 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba