Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG NEDOZVOLJENOG PROMETA TROŠARINSKIH PROIZVODA

18.10.2013. 15:34

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe, koje se terete za kazneno djelo nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda iz članka 210a. KZ-a BiH.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.   Duška Božića, rođenog 18. 07. 1961. godine u općini Zavidovići, nastanjenog u  Banja Luci, državljanina BiH,

2.   Željka Vidačkovića zvanog „Kmekić“, rođenog 09. 02. 1976. godine u Zvorniku, nastanjenog u Banja Luci, državljanina BiH i

3.   Gorana Trivkovića, rođenog 21. 05. 1975. godine u Republici Austriji, nastanjenog u Banja Luci, državljanina BiH.

Navedene optužene osobe su u razdoblju listopad-prosinac 2010. godine bile u stalnom telefonskom kontaktu sa više njima poznatih osoba, sa kojima su dogovarale nabavku i prodaju raznih vrsta cigareta na području općine Banja Luka.

Optuženi Duško Božić se tereti da je u prostorijama svoje obiteljske kuće i u kući svoje majke, držao više od 600 šteka različitih vrsta cigareta.

Optuženi Željko Vidačković se tereti da je u svojoj obiteljskoj kući držao više od 1560 šteka različitih vrsta cigareta, a optuženi Goran Trivković se tereti da je u svojoj obiteljskoj kući držao više od 220 šteka različitih vrsta cigareta.

Prema navodima optužnice, navedeni optuženi su pomenute cigarete prethodno nabavili, sa ciljem da ih stave u daljnju prodaju, radi zarade. Pomenute cigarete su imale trošarinske markice BiH, ili nisu uopće imale trošarinske markice, ili su imale trošarinske markice susjednih zemalja - Crne Gore, Srbije ili Hrvatske, što nije sukladno važećim zakonskim propisima o trošarinama u BiH.

Ovlašteni djelatnici MUP-a Republike Srpske - Uprave kriminalističke policije Banja Luka su, dana 28. 12. 2010. godine, izvršili pretrese pomenutih objekata i oduzeli navedene cigarete od svih optuženih.

Optuženi se terete da su nezakonito stavljali u promet trošarinske proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama, na način koji je propisan poreznim zakonodavstvom BiH, čime su optuženi Božić Duško i Vidačković Željko počinili kazneno djelo nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda iz članka 210a. stavka 1. KZ BiH, kao i kazneno djelo nedopušteno skladištenje robe iz članka 210b. stavka 1. KZ-a BiH, sve u svezi sa člankom 53. KZ BiH, a optuženi Trivković Goran se tereti da je počinio kazneno djelo nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda iz članka 210a. stavka 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba