Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

08.10.2013. 15:03

Главни тужилац Тужилаштва БиХ састао се са представницима више удружења породица жртава ратних злочина, са којима је разговарао о сарадњи тужилаштва и породица жртава у будућности у процесуирању предмета ратних злочина.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА

Главни тужилац је истакао да су породице жртава и сарадња са жртвама приоритет за тужилаштво те да стално инсистира на убрзању процеса ексхумација и идентификација несталих лица, као и убрзању динамике рада на предметима ратних злочина, јер је то важно за жртве које већ двије деценије трагају за својим најближим и очекују правду од правосудних институција.

Главни тужилац је упознао представнике жртава са планираним јачањем капацитета Тужилаштва БиХ и повећањем броја тужилаца, што ће помоћи бржем процесуирању предмета ратних злочина, као и планираним преласком у засебну зграду, гдје ће тужилаштво добити адекватан простор за смјештај свих запосленика и професионалне услове за рад.

Такође, у наредном периоду ће од институција БиХ бити затражено издвајање више средстава за процесе ексхумација, јер су радови на ексхумацијама у овој години показали да су на појединим локалитетима као што су Томашица код Приједора и депонија у Сарајеву, потребна велика средства за рад на проналаску и откривању посмртних остатака.

Жртве су дале подршку јачању капацитета тужилаштва као и реализовању сарадње између тужилаштава региона у борби против некажњивости ратних злочина и скривања оптужених и осумњичених иза двојних држављанстава.

Представници жртава су изразили наду да ће се регионална сарадња развијати и јачати и да ће сви осумњичени бити изведени пред лице правде.

Због важности добре сарадње и комуникације са удружењима жртава, у наредном периоду ће главни тужилац одржати низ састанака са представницима удружења жртава ратних злочина свих националности из свих крајева БиХ, како би могао из прве руке сазнати очекивања породица жртава од Тужилаштва БиХ те разговарати о сарадњи у будућности.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba