Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA

08.10.2013. 15:03

Glavni tužilac Tužilaštva BiH sastao se sa predstavnicima više udruženja porodica žrtava ratnih zločina, sa kojima je razgovarao o saradnji tužilaštva i porodica žrtava u budućnosti u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA

Glavni tužilac je istakao da su porodice žrtava i saradnja sa žrtvama prioritet za tužilaštvo te da stalno insistira na ubrzanju procesa ekshumacija i identifikacija nestalih osoba, kao i ubrzanju dinamike rada na predmetima ratnih zločina, jer je to važno za žrtve koje već dvije decenije tragaju za svojim najbližim i očekuju pravdu od pravosudnih institucija.

Glavni tužilac je upoznao predstavnike žrtava sa planiranim jačanjem kapaciteta Tužilaštva BiH i povećanjem broja tužilaca, što će pomoći bržem procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i planiranim prelaskom u zasebnu zgradu, gdje će tužilaštvo dobiti adekvatan prostor za smještaj svih uposlenika i profesionalne uslove za rad.

Također, u narednom periodu će od institucija BiH biti zatraženo izdvajanje više sredstava za procese ekshumacija, jer su radovi na ekshumacijama u ovoj godini pokazali da su na pojedinim lokalitetima kao što su Tomašica kod Prijedora i deponija u Sarajevu, potrebna velika sredstva za rad na pronalasku i otkrivanju posmrtnih ostataka.

Žrtve su dale podršku jačanju kapaciteta tužilaštva kao i realiziranju saradnje između tužilaštava regiona u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i skrivanja optuženih i osumnjičenih iza dvojnih državljanstava.

Predstavnici žrtava su izrazili nadu da će se regionalna saradnja razvijati i jačati i da će svi osumnjičeni biti izvedeni pred lice pravde.

Zbog važnosti dobre saradnje i komunikacije sa udruženjima žrtava, u narednom periodu će glavni tužilac održati niz sastanaka sa predstavnicima udruženja žrtava ratnih zločina svih nacionalnosti iz svih krajeva BiH, kako bi mogao iz prve ruke saznati očekivanja porodica žrtava od Tužilaštva BiH te razgovarati o saradnji u budućnosti.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba