Vijesti

OPTUŽENI EZEDIN DELIBAŠIĆ (1961) SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

02.10.2013. 15:12

Optuženi Ezedin Delibašić sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optuženi Ezedin Delibašić, rođen 08. 02. 1961. godine u Kaknju gdje je i nastanjen, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo za koje se tereti i sa tužiocem Odjela III Tužilaštva BiH zaključio sporazum o priznanju krivice.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice, optuženi je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 17. 09. 2008. godine.

U skladu sa sporazumom, tužilac i odbrana su saglasni da Sud BiH izrekne optuženom Ezedinu Delibašiću uslovnu osudu, tako što će mu utvrditi kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i istovremeno odrediti da se izrečena kazna neće izvršiti ako u roku od tri (3) godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, kao i da mu se, u smislu odredbi članova 110., 60. i 63. Krivičnog zakona BiH oduzmu 43.180,55 KM, kao imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, koju optuženi treba da vrati u periodu od 6 (šest) mjeseci, a u protivnom će se uslovna osuda opozvati i izreći izvršenje izrečene kazne.

Predložena kazna je u skladu sa ulogom optuženog u izvršenju krivičnog djela.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora, te se obavezuje da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje te prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba