Vijesti

U OPĆINAMA KLADANJ I BRATUNAC IZVRŠENE EKSHUMACIJE TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOG RATA

02.10.2013. 15:10

Na lokaciji Jezernica-Bare u općini Kladanj i na lokacijama Lolići i Kameničko brdo-Vaselići u općini Bratunac, izvršene su ekshumacije pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

U općini Kladanj je pronađen fragment tijela jedne osobe, a u općini Bratunac su pronađeni ostaci tijela jedne osobe i više fragmenata kostiju od više osoba.

Nakon pronalaska, pronađeni posmrtni ostaci žrtava u sva tri slučaja su prevezeni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je stručni suradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a ekshumaciju su obavljali djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, vještak patolog sudsko-medicinske struke, kao i policijski djelatnici PS Kladanj i PS Bratunac.

Tužiteljstvo BiH, skupa sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti u procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba