Vijesti

NASTAVLJENI RADOVI NA EKSHUMACIJI NA LOKALITETU TOMAŠICA U OKOLINI PRIJEDORA. IZ MASOVNE GROBNICE VADE SE POSMRTNI OSTACI VIŠE DESETINA OSOBA

02.10.2013. 15:07

Nastavljeni su intenzivni radovi na lokalitetu Tomašica u općini Prijedor. Pretpostavlja se da su u ovoj primarnoj masovnoj grobnici tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, sa područja Prijedora i okoline, koje su ubijene u ljeto 1992. godine.

Na dubini od sedam metara grobnice, pronađeni su kompletni i nekompletni posmrtni ostaci više desetina žrtava, kao i neki osobni predmeti žrtava.

Počelo je iskopavanje tijela, koja se nalaze u hrpama, na različitim dubinama jame. Do danas je iskopano 20 kompletnih tijela žrtava.

Ostaci pronađenih tijela bit će prebačeni u Centar za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Ekshumaciji nazoče predstavnici Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a RS-a, liječnik sudske medicine i istražitelj Tužiteljstva BiH.

Istražitelj Tužiteljstva BiH se svo vrijeme nalazi na terenu gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.

U narednom razdoblju se očekuje pronalazak većeg broja posmrtnih ostataka jer se, prema prikupljenim podacima, na ovom lokalitetu nalazi veliki broj žrtava iz Prijedora i okoline.

Tužiteljstvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije poduzimaju intenzivne aktivnosti na osiguranju navedene lokacije, te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove daljnje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanju identiteta.

Proces ekshumacije se nastavlja.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba