Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JOSIPA TOLIĆA (1967)

27.09.2013. 15:11

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Josipa Tolića, rođenog 30. 11. 1967. godine u Odžaku, gdje je i stalno nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Optuženi Josip Tolić se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik HVO-a pri 102. odžačkoj brigadi, u svojstvu stražara, u razdoblju između mjeseca svibnja i studenog 1992. godine, na području općina Odžak i Bosanski Brod, postupajući protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, sam ili skupa sa drugim pripadnicima HVO-a, u zatočeničkim objektima sudjelovao u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatočeni u prostorijama osnovne škole u Odžaku, prostorijama osnovne škole u Novom Gradu, općina Odžak, u tvornici “Strolit” također u Odžaku i u zatočeničkim objektima u prostorijama građevinskog materijala u Bosanskom Brodu kao i prostorijama Srednjoškolskog centra „Fric Pavlik“, također općina Bosanski Brod.

U dvanaest točaka optužnice, optuženi se između ostalog tereti za protupravna zatvaranja u zatočeničke objekte, nečovječno postupanje prema zatočenicima i zlostavljanje koje je rezultiralo ubojstvima i smrtnim posljedicama, učešće u prisiljavanju nezakonito zatočenih žena na prinudni seksualni odnos sa pripadnicima HVO-a ili drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad duševno oboljelom zatočenicom.

Nadalje, optuženi je pored sudjelovanja u ubojstvima, mučenjima, namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli i patnje, sudjelovao i u odvođenju zatočenika na prinudni rad na prve borbene crte, gdje je nekoliko njih ubijeno a više njih ranjeno, kao i u pljačkanju zatočenika srpske nacionalnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba