Vijesti

NASTAVLJENI SU RADOVI NA EKSHUMACIJI NA LOKALITETU TOMAŠICA U OKOLICI PRIJEDORA. PRONAĐENO VIŠE TIJELA I OSOBNIH PREDMETA ŽRTAVA

25.09.2013. 15:02

Nastavljeni su intenzivni radovi na lokalitetu Tomašica u općini Prijedor.

NASTAVLJENI SU RADOVI NA EKSHUMACIJI NA LOKALITETU TOMAŠICA U OKOLICI PRIJEDORA. PRONAĐENO VIŠE TIJELA I OSOBNIH PREDMETA ŽRTAVA

Pretpostavlja se da su u ovoj primarnoj masovnoj grobnici tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i okolice, koje su ubijene u ljeto 1992. godine.

Ova masovna grobnica je otkrivena 03. rujna ove godine i bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je sloj tla u dubini od nekoliko metara, u kojem su nagomilani posmrtni ostaci.

Na dubini od sedam metara grobnice pronađeni su kompletni i nekompletni posmrtni ostaci više desetina žrtava, kao i neki osobni predmeti žrtava. Ostaci pronađenih tijela bit će prebačeni u Centar za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Istražitelj Tužiteljstva BiH se svo vrijeme nalazi na terenu gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.

U narednom razdoblju se očekuje pronalazak većeg broja posmrtnih ostataka jer se, prema prikupljenim podacima, na ovom lokalitetu nalazi veliki broj žrtava iz Prijedora i okolice.

Tužiteljstvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije poduzimaju intenzivne aktivnosti na osiguranju navedene lokacije te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove daljnje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanju identiteta.

Proces ekshumacije se nastavlja.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba