Vijesti

IZASLANSTVO VELEPOSLANIKA U BiH POSJETILO MJESTA EKSHUMACIJA NA LOKALITETIMA DEPONIJA U BUĆA POTOKU I TOMAŠICA

25.09.2013. 14:59

Dana 24. 09. 2013. godine, lokalitete ekshumacija deponija u Buća Potoku u sarajevskoj općini Novi Grad i Tomašica u općini Prijedor, posjetilo je visoko izaslanstvo dužnosnika, koje sačinjavaju predstavnici Veleposlanstva SAD-a, Europske unije u BiH, veleposlanici iz više europskih zemalja u BiH, kao i predstavnici Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) i Instituta za nestale osobe BiH.

IZASLANSTVO VELEPOSLANIKA U BiH POSJETILO MJESTA EKSHUMACIJA NA LOKALITETIMA DEPONIJA U BUĆA POTOKU I TOMAŠICA

Na obje pomenute ekshumacije se već duže vrijeme vrše intenzivni radovi, koji će biti nastavljeni.

Istražitelji Tužiteljstva BiH koji koordiniraju rad svih osoba uključenih u proces ekshumacija, upoznali su diplomatske predstavnike sa aktivnostima koje se provode na ovim lokacijama, kao i o drugim važnim informacijama u procesu traženja, ekshumacije i identifikacije nestalih osoba.

Uvaženi posjetitelji su na ovim lokalitetima upoznati sa činjenicom da Tužiteljstvo BiH, kao i ostale institucije koje su uključene u proces ekshumacija, poduzimaju intenzivne aktivnosti na osiguranju navedenih lokacija, te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove daljnje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanju identiteta.

Tužiteljstvo BiH, odnosno Posebni odjel za ratne zločine, smatraju prioritetom aktivnosti na pronalasku, ekshumaciji i identifikaciji nestalih osoba, jer je to od izuzetne važnosti za obitelji žrtava, kao i za rad na predmetima ratnih zločina u kojima pronalazak i identifikacija posmrtnih ostataka predstavlja značajan dokazni materijal za tužiteljstva.

U narednoj godini, Tužiteljstvo BiH će, zbog povećanja opsega aktivnosti u svezi sa ekshumacijama, tražiti dodjelu većih sredstava za ovu namjenu.

Proces ekshumacija na oba lokaliteta se nastavlja.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba