Vijesti

ODLUČNA AKCIJA U BORBI PROTIV KORUPCIJE I ORGANIZIRANOG KRIMINALA. LIŠENO SLOBODE VIŠE OSOBA, MEĐU KOJIMA I ČELNI DUŽNOSNICI CARINSKIH ISPOSTAVA U TUZLI I BIJELJINI

24.09.2013. 15:04

Po nalogu Tužiteljstva BiH realizirane su aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva „Master“. Prikupljeni su dokazi koji ukazuju na višemilijunske zlouporabe dužnosnika carinskih ispostava pri UNO BiH, kao i drugih pripadnika organizirane kriminalne skupine.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, više desetina policijskih djelatnika SIPA-e je izvršilo aktivnosti lišenja slobode više osoba i pretresa na više lokacija u Tuzli, Bijeljini, Sarajevu, Brčkom i Zvorniku.

Osobe koje su lišene slobode su osumnjičene za organizirani kriminal u svezi sa carinskim i poreznim utajama i pranjem novca. Slobode su, između ostalih, lišeni visoki dužnosnici UNO BiH, odnosno čelnici carinskih ispostava u Bijeljini i Tuzli, kao i carinici uposleni u UNO BiH.

Prema prikupljenim dokazima, u ovoj opsežnoj istrazi u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, čiji su počinitelji i službene osobe koje su zlouporabile položaj, dužnosnici UNO, sudjelovali su u organiziranom kriminalu tako što su za novac ili druge oblike koristi dopuštali prolazak kamiona i šlepera određenih poduzeća, bez ikakve carinske kontrole robe, kao i druge zlouporabe položaja vezane za carinsku proceduru.

Na ovaj način, državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima je nanesena višemilijunska šteta, jer su prema prikupljenim dokazima ove protuzakonite aktivnosti uvoza raznih vrsta roba, a najviše tekstila, trajale najmanje dvije godine. Također, nanesena je velika šteta sigurnosnoj situaciji u BiH, jer je na ovaj način bio i omogućen uvoz i krijumčarenje zakonom zabranjenih tvari i sredstava.

Osobe lišene slobode će biti predate postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja odlučiti prema koliko osumnjičenih će uputiti prijedloge za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane, sukladno zakonu.

Osobe pod istragom u ovom predmetu su osumnjičene za kaznena djela organiziranog kriminala iz članka 250., u svezi sa kaznenim djelima porezne utaje ili prijevare iz članka 210., carinske prijevare iz članka 216. i pranja novca iz članka 209. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH, skupa sa policijskim agencijama u našoj zemlji, nastavlja odlučnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a naročito oblika kriminala u koji su upletene službene osobe institucija BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba