Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ШЕСТ ОСУМЊИЧЕНИХ ЛИЦА КОЈА СУ ЛИШЕНА СЛОБОДЕ У ОКВИРУ АКЦИЈЕ „ОСОЈЕ“

23.09.2013. 15:08

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за шест лица која су лишили слободе овлаштени службеници Државне агенције за истраге и заштиту – SIPA у јучерашњој акцији „Осоје“.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је за осумњичене:

-      Д. Д. (1974) из Мостара, држављанина БиХ и Р Хрватске,

-      С. Х. (1966) из Мостара, држављанина БиХ,

-      М. П. (1957) из Читлука, држављанина БиХ и Р Хрватске,

-      М. Б. (1988) из Мостара, држављанина БиХ,

-      П. Б. (1960) из Посушја, држављанина БиХ и Р Хрватске и

-      Д. Т. (1979) из Чапљине, држављанина БиХ.

Наведена лица се сумњиче да су, као припадници организоване криминалне групе, током 2013. године, готово свакодневно вршила набавку, скривање и кријумчарење опојне дроге хероин, најчешће у количинама од неколико стотина грама, са подручја БиХ у Републику Хрватску, те да су у периоду од 6 мјесеци од марта до септембра мјесеца, прокријумчарила више килограма опојне дроге хероин, која је набављана у БиХ, најчешће на подручју Сарајева, Тузле и Мостара, те даље кријумчарена према јужном дијелу Републике Хрватске.

Наведени осумњичени се терете да су учинили кривично дјело организирани криминал из члана 250. КЗ-а БиХ у вези са кривичним  дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. става 1. КЗ-а БиХ, а све у вези са члановима 53. и 54. КЗ-а БиХ.

Тужилаштво предлаже да Суд БиХ осумњиченима Д. Д., М. П., М. Б. и П. Б. одреди мјеру притвора у трајању од једног мјесеца из разлога прописаних чланом 132. ставом 1. тачкама а), б) и ц) ЗКП-а БиХ, а осумњиченима С. Х. и Д. Т. из разлога предвиђених чланом 132. ставом 1. тачкама б) и ц) ЗКП-а БиХ.

Притвор за осумњичене се предлаже због постојања опасности од бјекства осумњичених, као и због основане бојазни да би осумњичени боравком на слободи могли утицати на свједоке, саучеснике и прикриваче, као и да би боравком на слободи могли поновити кривично дјело.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ.

Суд БиХ је дана 18. септембра 2013. године донио рјешење којим се прихвата ранији приједлог Тужилаштва Босне и Херцеговине у истом предмету за одређивање притвора за осумњиченог А. Б.  


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba