Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA ŠEST OSUMNJIČENIH OSOBA KOJE SU LIŠENE SLOBODE U OKVIRU AKCIJE „OSOJE“

23.09.2013. 15:08

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osoba koje su lišili slobode ovlašteni djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA u jučerašnjoj akciji „Osoje“.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je za osumnjičene:

-      D. D. (1974) iz Mostara, državljanina BiH i R Hrvatske,

-      S. H. (1966) iz Mostara, državljanina BiH,

-      M. P. (1957) iz Čitluka, državljanina BiH i R Hrvatske,

-      M. B. (1988) iz Mostara, državljanina BiH,

-      P. B. (1960) iz Posušja, državljanina BiH i R Hrvatske i

-      D. T. (1979) iz Čapljine, državljanina BiH.

Navedene osobe se sumnjiče da su, kao pripadnici organizirane kriminalne skupine, tijekom 2013. godine, gotovo svakodnevno vršile nabavku, skrivanje i krijumčarenje opojne droge heroin, najčešće u količinama od nekoliko stotina grama, sa područja BiH u Republiku Hrvatsku, te da su u razdoblju od 6 mjeseci od ožujka do rujna mjeseca, prokrijumčarile više kilograma opojne droge heroin, koja je nabavljana u BiH, najčešće na području Sarajeva, Tuzle i Mostara, te dalje krijumčarena prema južnom dijelu Republike Hrvatske.

Navedeni osumnjičeni se terete da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. KZ-a BiH u svezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. stavka 1. KZ-a BiH, a sve u svezi sa člancima 53. i 54. KZ-a BiH.       

Tužiteljstvo predlaže da Sud BiH osumnjičenima D. D., M. P., M. B. i P. B. odredi mjeru pritvora u trajanju od jednog mjeseca iz razloga propisanih člankom 132. stavkom 1. točkama a), b) i c) ZKP-a BiH, a osumnjičenima S. H. i D. T. iz razloga predviđenih člankom 132. stavkom 1. točkama b) i c) ZKP-a BiH.

Pritvor za osumnjičene se predlaže zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, supočinitelje i prikrivače, kao i da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

Sud BiH je dana 18. rujna 2013. godine donio rješenje kojim se prihvata raniji prijedlog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u istom predmetu za određivanje pritvora za osumnjičenog A. B.  


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba