Вијести

ВЕЛИКА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „ОСОЈЕ“ У МНОГИМ ГРАДОВИМА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

19.09.2013. 15:24

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, у току је велика акција кодног назива „Осоје“ у многим градовима Босне и Херцеговине: Мостару, Посушју, Широком Бријегу, Чапљини, Читлуку, Сарајеву и Тузли.

У току је претрес станова и осумњичених лица на 17 локација, као и привођење лица која се сумњиче да су током 2013. године, готово свакодневно вршила набавку, скривање и кријумчарење опојне дроге хероин, најчешће у количинама од неколико стотина грама, са подручја БиХ у Републику Хрватску. На овај начин, поменута организована криминална група је у периоду од 6 мјесеци, од марта до септембра прокријумчарила више килограма опојне дроге хероин, која је набављана у БиХ, најчешће на подручју Сарајева, Тузле и Мостара, те даље кријумчарена према јужном дијелу Републике Хрватске.

Вриједност прокријумчарене опојне дроге на илегалном нарко-тржишту процјењује се на више стотина хиљада КМ.

Ову сложену акцију по налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ проводи више десетина службеника SIPA-е.

У акцији је остварена добра и координирана међународна сарадња и са полицијским и правосудним органима Републике Хрватске, што је још један од добрих примјера међудржавне регионалне сарадње у борби против кријумчарења тешких опојних дрога.

Осумњичена лица се терете да су учинила кривична дјела организирани криминал (члан 250. КЗ БиХ), у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама (члан 195. КЗ БиХ), те ће бити предата поступајућем тужиоцу, који ће их испитати и у законском року одлучити за колико осумњичених ће затражити притвор.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba