Vijesti

NASTAVLJENI SU RADOVI NA EKSHUMACIJI NA LOKALITETU TOMAŠICA U OKOLICI PRIJEDORA. UTVRĐUJU SE PRECIZNE DIMENZIJE MASOVNE GROBNICE, NAKON ČEGA ĆE POČETI ISKOPAVANJE POJEDINAČNIH POSMRTNIH OSTATAKA

11.09.2013. 15:10

Intenzivnim radovima na terenu još uvijek se utvrđuje točna veličina ove grobnice, ali se sa sigurnošću može zaključiti da je riječ o grobnici velikih dimenzija, koja je sa jedne strane duga najmanje 10 metara.

NASTAVLJENI SU RADOVI NA EKSHUMACIJI NA LOKALITETU TOMAŠICA U OKOLICI PRIJEDORA. UTVRĐUJU SE PRECIZNE DIMENZIJE MASOVNE GROBNICE, NAKON ČEGA ĆE POČETI ISKOPAVANJE POJEDINAČNIH POSMRTNIH OSTATAKA

U tijeku su složeni radovi na proširenju prilaza grobnici, da bi se mogao omogućiti pristup antropolozima i pristupiti iskopavanju posmrtnih ostataka.

Na ovoj lokaciji su pronađeni tragovi rada mašina i mehanizacije, što ukazuje na to da su žrtve sa ovog lokaliteta izmiještane u neku drugu grobnicu, najvjerojatnije u grobnicu Jakarina kosa.

Prema prikupljenim dokazima, u masovnoj grobnici su tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i okolice, koje su ubijene u ljeto 1992. godine. Radi se primarnoj masovnoj grobnici i zasigurno jednoj od najvećih na području Bosanske Krajine.

Ova masovna grobnica otkrivena je 03. rujna i bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je sloj tla u dubini od nekoliko metara, u kojem su nagomilani posmrtni ostaci. 

Istražitelj Tužiteljstva BiH svo vrijeme se nalazi na terenu gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.

Prema prvim vizualnim procjenama, u ovoj masovnoj grobnici zakopano je više desetina žrtava, a točan broj i identitet žrtava će biti utvrđen detaljnim iskopavanjima i utvrđivanjem identiteta uz pomoć raspoloživih forenzičkih metoda.

Tužiteljstvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije poduzimaju intenzivne aktivnosti na osiguranju navedene lokacije, te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove daljnje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanju identiteta.

Proces ekshumacije se nastavlja.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba