Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ.УДРУЖЕЊЕ ЖРТАВА ПОДРЖАЛО ПРОЦЕСУИРАЊЕ ПРЕДМЕТА И САРАДЊУ СА ТУЖИЛАШТВОМ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ.

06.09.2013. 15:24

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић, састао се са представницима удружења Покрет мајки енклава Сребреница и Жепа.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ.УДРУЖЕЊЕ ЖРТАВА ПОДРЖАЛО ПРОЦЕСУИРАЊЕ ПРЕДМЕТА И САРАДЊУ СА ТУЖИЛАШТВОМ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ.

Представници удружења жртава су исказали повјерење Тужилаштву БиХ те подржали активности које се проводе у протеклих неколико мјесеци на потписивању протокола и реализацији сарадње са Тужилаштвом за ратне злочине Србије, како би се процесуирали одговорни за ратне злочине који се налазе изван простора Босне и Херцеговине.

Представници удружења су истакли да сматрају да треба убрзати процес ексхумација и тражења несталих, те да треба појачати Регионални тим бр. 6 у Посебном одјелу за ратне злочине који ради на предметима ратних злочина у Сребреници, а који је кадровски ослабљен одласком међународних тужилаца и особља крајем прошле године.

Главни тужилац Салиховић је истакао да од почетка свог мандата инсистира на одржавању састанака и разговору са жртвама, те да сматра да је доношење правде жртвама један од најважнијих сегмената процесуирања предмета ратних злочина.

Такође, главни тужилац је упознао породице жртава да су у протеклих мјесец дана реализоване активности које се односе на подизање двије оптужнице за геноцид у Сребреници, те да је од међународних институција затражио помоћ правосуђу БиХ у виду израде сателитских снимака с циљем потраге за масовним гробницама и тијелима жртава на цијелом простору БиХ.

Исказујући повјерење у правосуђе Србије, представници удружења су дали сагласност за процесуирање 2 предмета у Тужилаштву за ратне злочине Србије, што се у региону сматра битним кораком у смјеру успостављања владавине права и спречавању некажњивости ратних злочина.

„Тужилаштво БиХ схвата важност процесуирања предмета ратних злочина. Због тога смо тражили и добили одређено повећање броја тужилаца за рад на предметима ратних злочина како би резултати били што бољи. Позивамо и друге институције које су укључене у овај процес да имају разумијевања и помогну јачање капацитета тужилаштава и расположивих ресурса за рад на предметима ратних злочина“ - истакао је главни тужилац Салиховић.

Ради јачања сарадње, повјерења и добрих односа са удружењима жртава, главни тужилац у наредних неколико мјесеци планира одржати састанке са представницима удружења жртава ратних злочина из свих народа из различитих крајева Босне и Херцеговине, како би из прве руке добио информације о сарадњи као и очекивањима која породице жртава ратних злочина имају од Тужилаштва БиХ и Посебног одјела за ратне злочине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba