Vijesti

LIŠEN SLOBODE NIKOLA MARIĆ (1958) OSUMNJIČEN ZA RATNE ZLOČINE NAD ŽRTVAMA BOŠNJAČKE NACIONALNOSTI NA PODRUČJU PROZOR-RAME

04.09.2013. 15:20

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-е su na području Prozor-Rame lišili slobode osumnjičenog Nikolu Marića, zv.“Nidžo“, rođenog 28. 01. 1958. godine u mjestu Borovica, općina Prozor, koji je pod istragom zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti.

On je osumnjičen da je kao pripadnik HVO-a na području Prozor-Rame, u periodu tokom 1992. i 1993. godine, počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Osumnjičeni Marić je godinama bio nedostupan pravosuđu BiH i za njim je oko dvije godine na snazni međunarodna potjernica, a prema saznanjima policijskih organa, sakrivao se na području Republike Hrvatske i ilegalno prelazio u Bosnu i Hercegovinu.

Lišen je slobode u brzoj akciji SIPA-e i Tužilaštva BiH, nakon dojave građana da se nalazi u okolini Prozora, nakon čega je izvršena munjevita akcija izvršenja pretresa i lišenja slobode osumnjičenog koji je bio obučen u odoru koja podsjeća na šumara.

Ovo lišenje slobode poruka je saradnje i povjerenja pravosuđa, policije i građana na otkrivanju i procesuiranju počinilaca krivičnih djela ratnog zločina, te ujedno poruka svim osumnjičenima koji se sakrivaju od pravde, da pravosuđe i policija tragaju za njima i da će biti procesuirani.

Nikola Marić je osumnjičen da je lično učestvovao u ubistvima, progonima, mučenjima, prisilnom premještanju, nezakonitom zatvaranju i zlostavljanju više desetina žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Prozor-Rame.

Između ostalog, Nikola Marić je osumnjičen za mučenje i zlostavljanje civila na izrazito surov način u prisustvu članova porodice žrtava, te da je lično učestvovao u ubistvima i prislinom nestanku 11 osoba.

Neka od ovih ubistava su počinjena na okrutan način, nad starim i nemoćnim osobama koje nisu mogle pružati otpor, a tijela 6 osoba još uvijek nisu pronađena.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu koji će ga ispitati te nakon toga prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora, s obzirom da se osumnjičeni godinama nalazio u bjekstvu.

Tužilaštvo BiH nastavlja rad u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba