Вијести

САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ И ТУЖИЛАШТВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ ОДРЖАН У БЕОГРАДУ. ДОГОВОРЕНА ЗАЈЕДНИЧКА САРАДЊА У ВИШЕ ПРЕДМЕТА

30.08.2013. 14:37

У Београду је одржан састанак главних тужилаца Горана Салиховића и Владимира Вукчевића, на којем је разговарано о наставку ефикасне сарадње тужилаштава у процесуирању предмета ратних злочина и спречавању некажњивости почињених ратних злочина.

САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА ТУЖИЛАШТВА БиХ И ТУЖИЛАШТВА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ ОДРЖАН У БЕОГРАДУ. ДОГОВОРЕНА ЗАЈЕДНИЧКА САРАДЊА У ВИШЕ ПРЕДМЕТА

У пријатељској и колегијалној атмосфери, представници двају тужилаштава су разговарали о приоритетним корацима наставка сарадње у конкретним предметима у будућности.

Као приоритетна, дефинисана је сарадња у процесуирању предмета ратних злочина почињених у Сребреници у односу на починиоце који се налазе на подручју Републике Србије, те помоћ босанскохерцеговачког правосуђа колегама из Србије у процесуирању починилаца ратног злочина у Штрпцима, нарочито у сегменту потраге за посмртним остацима жртава које су држављани Србије. Представници Тужилаштва БиХ упознали су колеге да се процес ексхумације на локалитету Бућа Поток и даље наставља.

Представници Тужилаштва БиХ обећали су пружање помоћи колегама из Србије везано за одређену документацију и доказне материјале о ратним злочинима, који се налазе на територији БиХ.

Такође, разговарано је о активностима које је потребно предузети у будућности у заједничким напорима за процесуирање предмета ратних злочина.

Делегација Тужилаштва БиХ је уручила представницима Тужилаштва за ратне злочине Србије сагласност жртава за процесуирање два лица за ратне злочине почињене у Сребреници, која се налазе на територији Србије, што представља знак повјерења у оба тужилаштва.

Разговарано је и о потребним активностима да се правоснажно осуђена лица у БиХ за ратне злочине, а које се налазе у Србији, што прије упуте на издржавање затворске казне.

Тужиоци су на састанку договорили наставак отворене и обостране сарадње на предметима ратних злочина, ради успоставе владавине права и безбједнијег окружења за живот свих грађана у процесу помирења у региону и приближавању европским интеграцијама.

Договорено је да ће се заједнички састанци одржавати у континуитету, свака два мјесеца, на којима ће се разговарати о конкретним активностима везаним за заједничку сарадњу у обостраном интересу.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba