Vijesti

SASTANAK GLAVNIH TUŽITELJA TUŽITELJSTVA BIH I TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE ODRŽAN U BEOGRADU. DOGOVORENA ZAJEDNIČKA SURADNJA U VIŠE PREDMETA

30.08.2013. 14:37

U Beogradu je održan sastanak glavnih tužitelja Gorana Salihovića i Vladimira Vukčevića, na kojem je razgovarano o nastavku učinkovite suradnje tužiteljstava u procesuiranju predmeta ratnih zločina i sprječavanju nekažnjivosti počinjenih ratnih zločina.

SASTANAK GLAVNIH TUŽITELJA TUŽITELJSTVA BIH I TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE ODRŽAN U BEOGRADU. DOGOVORENA ZAJEDNIČKA SURADNJA U VIŠE PREDMETA

U prijateljskoj i kolegijalnoj atmosferi, predstavnici dvaju tužiteljstava su razgovarali o prioritetnim koracima nastavka suradnje u konkretnim predmetima u budućnosti.

Kao prioritetna, definirana je suradnja u procesuiranju predmeta ratnih zločina počinjenih u Srebrenici u odnosu na počinitelje koji se nalaze na području Republike Srbije, te pomoć bosanskohercegovačkog pravosuđa kolegama iz Srbije u procesuiranju počinitelja ratnog zločina u Štrpcima, osobito u segmentu potrage za posmrtnim ostacima žrtava koje su državljani Srbije.

Predstavnici Tužiteljstva BiH upoznali su kolege da se proces ekshumacije na lokalitetu Buća Potok i dalje nastavlja.

Predstavnici Tužiteljstva BiH obećali su pružanje pomoći kolegama iz Srbije vezano za određenu dokumentaciju i dokazne materijale o ratnim zločinima, koji se nalaze na teritoriju BiH.

Također, razgovarano je o aktivnostima koje je potrebno poduzeti u budućnosti u zajedničkim naporima za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Izaslanstvo Tužiteljstva BiH je uručilo predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije suglasnost žrtava za procesuiranje dvije osobe za ratne zločine počinjene u Srebrenici, koji se nalaze na teritoriju Srbije, što predstavlja znak povjerenja u oba tužiteljstva.

Razgovarano je i o potrebnim aktivnostima da se pravomoćno osuđene osobe u BiH za ratne zločine, a koje se nalaze u Srbiji, što prije upute na izdržavanje zatvorske kazne.

Tužitelji su na sastanku dogovorili nastavak otvorene i obostrane suradnje na predmetima ratnih zločina, radi uspostave vladavine prava i sigurnijeg ozračja za život svih građana u procesu pomirenja u regiji i približavanju europskim integracijama.

Dogovoreno je da će se zajednički sastanci održavati kontinuirano, svaka dva mjeseca, na kojima će se razgovarati o konkretnim aktivnostima vezanim za zajedničku suradnju u obostranom interesu.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba