Vijesti

SASTANAK GLAVNIH TUŽILACA TUŽILAŠTVA BiH I TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE ODRŽAN U BEOGRADU. DOGOVORENA ZAJEDNIČKA SARADNJA U VIŠE PREDMETA

30.08.2013. 14:37

U Beogradu je održan sastanak glavnih tužilaca Gorana Salihovića i Vladimira Vukčevića, na kojem je razgovarano o nastavku efikasne saradnje tužilaštava u procesuiranju predmeta ratnih zločina i sprječavanju nekažnjivosti počinjenih ratnih zločina.

SASTANAK GLAVNIH TUŽILACA TUŽILAŠTVA BiH I TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE ODRŽAN U BEOGRADU. DOGOVORENA ZAJEDNIČKA SARADNJA U VIŠE PREDMETA

U prijateljskoj i kolegijalnoj atmosferi, predstavnici dvaju tužilaštava su razgovarali o prioritetnim koracima nastavka saradnje u konkretnim predmetima u budućnosti.

Kao prioritetna, definisana je saradnja u procesuiranju predmeta ratnih zločina počinjenih u Srebrenici u odnosu na počinioce koji se nalaze na području Republike Srbije, te pomoć bosanskohercegovačkog pravosuđa kolegama iz Srbije u procesuiranju počinilaca ratnog zločina u Štrpcima, naročito u segmentu potrage za posmrtnim ostacima žrtava koje su državljani Srbije.

Predstavnici Tužiteljstva BiH upoznali su kolege da se proces ekshumacije na lokalitetu Buća Potok i dalje nastavlja.

Predstavnici Tužilaštva BiH obećali su pružanje pomoći kolegama iz Srbije vezano za određenu dokumentaciju i dokazne materijale o ratnim zločinima, koji se nalaze na teritoriji BiH.

Također, razgovarano je o aktivnostima koje je potrebno poduzeti u budućnosti u zajedničkim naporima za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Delegacija Tužilaštva BiH uručila je predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine Srbije saglasnost žrtava za procesuiranje dvije osobe za ratne zločine počinjene u Srebrenici, koji se nalaze na teritoriji Srbije, što predstavlja znak povjerenja u oba tužilaštva.

Razgovarano je i o potrebnim aktivnostima da se pravosnažno osuđene osobe u BiH za ratne zločine, a koje se nalaze u Srbiji, što prije upute na izdržavanje zatvorske kazne.

Tužioci su na sastanku dogovorili nastavak otvorene i obostrane saradnje na predmetima ratnih zločina, radi uspostave vladavine prava i sigurnijeg okruženja za život svih građana u procesu pomirenja u regionu i približavanju evropskim integracijama.

Dogovoreno je da će se zajednički sastanci održavati u kontinuitetu svaka dva mjeseca, na kojima će se razgovarati o konkretnim aktivnostima vezanim za zajedničku saradnju u obostranom interesu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba