Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH FINALIZIRA ISTRAGE U DVA PREDMETA FINANSIJSKOG KRIMINALA, KOJIMA JE GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE NANESENA ŠTETA OD OKO 15 MILIONA KM

30.08.2013. 14:30

Posebni odjel Tužilaštva BiH za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju je u završnoj fazi dvije obimne istrage o organiziranom kriminalu u vezi sa krivičnim djelima ekonomskog kriminala (porezne i carinske utaje i druga krivična djela), kojima su građani i država BiH oštećeni za oko 15 miliona KM.

U predmetu protiv Mlađena Kekerovića i dr. u narednom mjesecu će biti podignuta optužnica protiv ukupno 25 pravnih i fizičkih osoba, među kojima ima i službenih osoba u institucijama BiH.

Dugotrajnom istragom u ovom predmetu prikupljeni su dokazi o nezakonito vraćenom PDV porezu u iznosu od preko 5 miliona KM, te poreznim i carinskim utajama u iznosu većem od 4 miliona KM, za koje su oštećeni budžet i svi građani Bosne i Hercegovine.

Također, u narednom periodu se očekuje podizanje optužnice u predmetu protiv Sedineta Karića i dr. za krivična djela organiziranog kriminala, u vezi sa krivičnim djelima ekonomskog kriminala (porezne i carinske utaje i prevare), kojima su budžet i građani BiH oštećeni za oko 5 miliona KM.

Ovim aktivnostima Tužilaštvo BiH pokazuje odlučnost u procesuiranju počinilaca krivičnih djela organiziranog kriminala, naročito oblika ekonomskog kriminala kojima se nanosi šteta građanima naše zemlje i podriva ekonomski sistem i stabilnost.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba