Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ НАЈОШТРИЈЕ ОСУЂУЈЕ ПОКУШАЈЕ ПОЛИТИЧКИХ ПРИТИСАКА НА РАД И НЕЗАВИСНОСТ ТУЖИЛАШТВА БиХ И ПОРУЧУЈЕ СВИМ ГРАЂАНИМА БиХ ДА НЕЋЕ ПОПУСТИТИ ПОЛИТИЧКИМ ПРИТИСЦИМА

27.08.2013. 11:53

Усљед непримјерених политичких притисака на рад и независност тужилаштва и правосуђа, Тужилаштво БиХ још једном истиче да позивање тужилаштва и главног тужиоца на сједнице парламентарних комисија представља недопустив политички притисак, те грубо и недопустиво политичко мијешање у независност правосуђа.

ТУЖИЛАШТВО БиХ НАЈОШТРИЈЕ ОСУЂУЈЕ ПОКУШАЈЕ ПОЛИТИЧКИХ ПРИТИСАКА НА РАД И НЕЗАВИСНОСТ ТУЖИЛАШТВА БиХ И ПОРУЧУЈЕ СВИМ ГРАЂАНИМА БиХ ДА НЕЋЕ ПОПУСТИТИ ПОЛИТИЧКИМ ПРИТИСЦИМА

Тужилаштво Босне и Херцеговине није одбрамбена нити безбједносна агенција, него правосудна институција која се брине о поштовању људских права и законитости.

Уколико се ове активности наставе, тужилаштво ће о наведеним притисцима упознати све надлежне домаће и међународне институције, укључујући и ВСТС БиХ, јер је наведена пракса непримјерена демократским државама.

Главни тужилац нема законску обавезу нити овлаштење да треба разговарати о предметима из домена рада тужилаштва нигдје осим у судници, а поготово не на сједницама комисија у Парламенту, или било којим политичким институцијама.

Тужилаштво БиХ исказује пуно поштовање и уважавање институцијама законодавне и извршне власти у БиХ које предлажу и доносе законе, али такође се мора поштовати независно правосуђе као трећи, равноправни стуб власти. Парламент није, нити може бити надређен правосудној власти, него је равноправна институција.

Нико, а нарочито политичари, неће и не могу одлучивати да ли ће тужилаштво некога оптужити или неће оптужити.

Сви носиоци правосудних функција, па тако и тужиоци, одговарају искључиво струци тј. ВСТС-у БиХ, које их бира и разрјешава, а никако политичарима ни политичким органима.

Законом је децидно утврђено коме је Тужилаштво БиХ одговорно и дужно да даје изјашњења.

Тужилаштво БиХ обавјештава грађане Босне и Херцеговине да неће подлећи никаквим политичким притисцима и да ће истрајати у поштовању законитости и борби против криминала, корупције и ратних злочина. Тужилаштво БиХ у томе неће нико спријечити, па ни политички притисци појединих политичара.

Такође, о резултатима рада тужилаштва најбоље говоре готово свакодневне акције по налогу Тужилаштва БиХ и подизање оптужница против починилаца свих облика организованог криминала, ратних злочина, тероризма, као и расвјетљавање више година неразјашњених тешких убистава, пљачки и разбојништава, о којима су грађани БиХ информисани путем медија.

У расправе са политичарима нисмо хтјели и убудуће нећемо улазити јер сматрамо да је штета да се енергија и рад тужилаштва, умјесто на предмете, усмјерава на политичке расправе.

О новим успјесима и раду Тужилаштва БиХ јавност ће бити ускоро информисана, а ријеч је о подизању једне од највећих оптужница против организованог криминала у постдејтонској Босни и Херцеговини.

С поштовањем,

Горан Салиховић

Главни тужилац Тужилаштва БиХ


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba