Vijesti

ZAVRŠENA EKSHUMACIJA NA LOKACIJI KROMOLJ U SARAJEVU

31.07.2013. 15:16

U sarajevskoj općini Centar, na lokaciji Kromolj do broja 126, završena je ekshumacija pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a ekshumirani su skoro kompletni posmrtni ostaci jedne osobe. Identitet ove osobe bit će utvrđen naknadnom analizom.

Pronađeni ostaci bit će prebačeni u Spomen kosturnicu Miljevići u Istočnom Sarajevu, gdje će biti uzeti uzorci za DNK analizu, radi identifikacije žrtve. DNK nalaz ovog tijela radit će se u laboratoriju Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP).

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a u postupku ekshumacije sudjelovali su djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, vještak patolog sudsko-medicinske struke, kao i predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa ostalim agencijama za provedbu zakona, kao i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja rad na procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba