Vijesti

U OPĆINI MOSTAR IZVRŠENA EKSHUMACIJA ŽRTAVA IZ PROTEKLOGA RATA

26.07.2013. 15:16

U općini Mostar izvršena je ekshumacija pod nadzorom Tužiteljstva BiH. Na lokalitetu Gagrina cernica, na području općine Mostar, izvršena je ekshumacija, a ekshumirani su nekompletni skeletni ostaci jedne osobe.

Nakon pronalaska, posmrtni ostaci će biti transportirani na Gradsko groblje Sutina u Mostaru, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Procesom ekshumacije na terenu koordinirao je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, a u postupku ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, vještak patolog sudsko-medicinske struke, kao i policijski djelatnici MUP-a HNK.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa ostalim agencijama za provedbu zakona kao i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja rad na procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina, u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba