Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 27 FIZIČKIH I PRAVNIH OSOBA

24.07.2013. 15:07

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv 18 fizičkih i 9 pravnih osoba zbog carinske prijevare, pranja novca, teških krađa i krivotvorenja isprava.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv sljedećih fizičkih i pravnih osoba:

1.    Vlade Delića (1964),

2.    Perice Neškovića (1966),

3.    Ernada Nukića (1988),

4.    Šekiba Nukića (1965), 

5.    Asima Beganovića (1971), 

6.    Mehmeda Trgovčevića (1950),

7.    Dragana Martića (1958),

8.    Ive Mrkića, po rođenju Pranjić Dragana, koji je promijenio ime u Josić Mijo,

   a sada se zove Ivo Mrkić (1974),

9.     Ljiljane Pranjić (1974),

10.     Božidara Kunderta (1959),

11.     Dušanke Jevtić (1958),

12.     Amalije Tomić (1976),

13.     Merdane Nukić (1968),

14.     Dražena Pejića (1972), 

15.     Suada Kuralića (1964),

16.     Ivice Markovića (1960),

17.     Peje Markovića (1956) 

18.     Bojana Tomića (1983),

19.     pravne osobe „GRAĐAPROMET S&B“ d.o.o. Sočkovac-Petrovo,

20.     pravne osobe „O&R COMPANY“ d.o.o. Brčko,

21.     pravne osobe „DAMA“ d.o.o. Živinice,

22.     pravne osobe „D.M. Lujza“ d.o.o. Čapljina,

23.     pravne osobe „KAN VEST KOMPANI“ d.o.o. Doboj,

24.     pravne osobe „CIPROM“ d.o.o. Bijeljina,

25.     pravne osobe „EKO METAL“ d.o.o. Živinice,

26.     pravne osobe „AGROMETAL“ d.o.o. Brčko distrikt BiH i

27.     pravne osobe „KUSMI PROM d.o.o Tuzla.

Navedene fizičke osobe se terete da su u razdoblju od 2006. godine do 2011. godine, kao skupina za organizirani kriminal u smislu članka 250. KZ BiH, sporazumno i planirano djelovale radi izvršenja više kaznenih djela, kao što su carinska prijevara, pranje novca, teška krađa i krivotvorenje isprava. Ovu skupinu za organizirani kriminal su Delić Vlado i Mrkić Ivo (Pranjić Dragan) organizirali i njome rukovodili, a ostali optuženi su joj pristupili i u njoj imali određene uloge, u smislu čl. 1. stavak 20. KZ BiH.

Osumnjičeni Delić Vlado i Mrkić Ivo (Dragan Pranjić) su, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, planirali i organizirali nabavljanje građevinskih radnih mašina stečenih prijevarom ili otuđenjem od pravnih osoba na području SR Njemačke, Republike Italije, Republike Austrije i Kraljevine Belgije, od optuženih Aleksandra Ahmetovića, Milana Jovanovića, Danijela Markovića ili Ernada Nukića, Ivice Markovića, Peje Markovića, Bojana Tomića ili drugih NN osoba. Optuženi Delić Vlado i Mrkić Ivo (Dragan Pranjić) su nakon toga planirali i organizirali transport građevinskih radnih mašina iz pomenutih država na područje Bosne i Hercegovine, planirali i organizirali krivotvorenje isprava, poslove vezane za špediciju i carinjenje građevinskih radnih mašina, organizirali transport građevinskih mašina unutar teritorija Bosne i Hercegovine, kao i smještaj i prodaju istih. Novčanim sredstvima, pribavljenim počinjenim kaznenim djelima, Delić Vlado i Mrkić Ivo (Dragan Pranjić) plaćali su sve troškove osumnjičenim pripadnicima skupine, koji su bili neposredni izvršitelji prijevara i otuđenja građevinskih radnih mašina u inozemstvu. 

Kako se u optužnici navodi, osumnjičeni su u inozemstvu otuđivali građevinske radne mašine ili su ih unajmljivali od pravnih osoba koje prodaju i iznajmljuju građevinske radne mašine, predstavljajući se lažnim imenima, nakon čega su u elektronskoj formi ili na drugi način primali lažne fakture o kupovini građevinskih radnih mašina. Ove fakture su osumnjičeni Delić Vlado, Mrkić Ivo (Pranjić Dragan) i Pranjić Ljiljana izrađivali uz pomoć Kundert Božidara, da bi ih prepravljali mijenjajući podatke o cijeni, upisujući višestruko niže iznose prodajne cijene građevinskih radnih mašina i unosili nove podatke o uvoznicima građevinskih radnih mašina iz Bosne i Hercegovine. Potom su angažirali i plaćali prijevoznike iz Bosne i Hercegovine, Republike Slovenije, Republike Hrvatske i Republike Srbije, koji su dovozili pomenute građevinske radne mašine, nakon čega su ih određeni članovi organizirane skupine na pojedinim carinskim ispostavama dočekivali, od njih preuzimali lažne fakture i ostalu dokumentaciju i istu predavali špediterima radi sačinjavanja jedinstvene carinske isprave (JCI). Carinici su na temelju iskazanog umanjenog iznosa cijene u JCI obračunavali nižu carinsku stopu po kojoj su pomenute građevinske radne mašine i carinjene. Nakon carinjenja, građevinske radne mašine su odvožene do krajnjeg kupca u Bosni i Hercegovini.

Osumnjičeni se terete da su počinili:

-      Vlado Delić - kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. KZ BiH u svezi sa produženim kaznenim djelom carinska prijevara iz članka 216. stavak 2. KZ BiH u svezi sa člankom 54. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom pranje novca iz članka 209. stavak 2. KZ BiH i u svezi sa kaznenim djelom teška krađa iz članka 287. stavak 1. točka a) u svezi stavka 2. točka a) KZ FBiH i u svezi sa čl. 286. stavak 1. KZ FBiH,

-      Perica Nešković i Dražen Pejić - kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavak 2. KZ BiH u svezi sa produženim kaznenim djelom carinska prijevara iz članka 216. stavak 2. KZ BiH u svezi sa čl. 54. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom pranje novca iz članka 209. stavak 2. KZ BiH i u svezi sa kaznenim djelom krivotvorenje isprave 367. stavak 1. KZ Brčko distrikta BiH.

-      Ernad Nukić i Šekib Nukić - kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavak 2. KZ BiH u svezi sa produženim kaznenim djelom carinska prijevara iz članka 216. stavak 2. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom pranje novca iz članka 209. stavak 2. KZ BiH u svezi sa kaznenim djelom krivotvorenje isprave iz članka 373. stavak 1. KZ FBiH i u svezi sa kaznenim djelom teška krađa iz članka 287. stavak 1. točka a) i stavak 2. točka a) KZ FBiH, u svezi sa čl. 286. stavak 1. KZ FBiH.

-      Asim Beganović i Mehmed Trgovčević - kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavak 2. KZ BiH u svezi sa produženim kaznenim djelom carinska prijevara iz članka 216. stavak 2. KZ BiH u svezi sa čl. 54. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom pranje novca iz članka 209. stavak 2. KZ BiH u svezi sa kaznenim djelom teška krađa iz članka 287. stavak 1 točka a) i stavak 2. točka a) KZ FBiH u svezi sa čl. 286. stavak 1. KZ F BiH u svezi članka 31. KZ FBiH.

-      Dragan Martić i Merdana Nukić - kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavak 2. KZ BiH u svezi sa produženim kaznenim djelom carinska prijevara iz članka 216. stavak 2. KZ BiH u svezi sa čl. 54. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom pranje novca iz članka 209. stavak 2. KZ BiH i u svezi sa kaznenim djelom krivotvorenje isprave iz članka 373. stavak 1. KZ FBiH.

-      Ivo Mrkić (Pranjić Dragan) - kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavak 3. KZ BiH u svezi sa produženim kaznenim djelom carinska prijevara iz članka 216. stavak 2. KZ BiH u svezi sa čl. 54. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom pranje novca iz članka 209. stavak 2. KZ BiH i u svezi sa kaznenim djelom krivotvorenje isprave iz članka 373. KZ FBiH.

-      Ljiljana Pranjić, Suad Kuralić i Božidar Kundert - kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavak 2. KZ BiH u svezi sa produženim kaznenim djelom carinska prijevara iz članka 216. stavak 2. KZ BiH u svezi sa čl. 54. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom pranje novca iz članka 209. stavak 2. KZ BiH i u svezi sa kaznenim djelom krivotvorenje isprave iz članka 373. stavak 1. KZ FBiH.

-      Dušanka Jevtić i Amalija Tomić - kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavak 2. KZ BiH u svezi sa produženim kaznenim djelom carinska prijevara iz članka 216. stavak 2. KZ BiH u svezi sa čl. 54. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom pranje novca iz članka 209. stavak 2. KZ BiH i u svezi sa kaznenim djelom falsifikovanje isprave iz članka 377. stavak 1. KZ RS.

-      Ivica Marković, Pejo Marković i Bojan Tomić - kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. stavak 4. KZ BiH u svezi sa produženim kaznenim djelom teška krađa iz članka 287. stavak 1. točka a) i stavak 2. točka a) KZ FBiH u svezi sa čl. 286. stavak 1. KZ F BiH u svezi sa čl. 55. KZ FBiH.

Osumnjičene pravne osobe:

  1. „GRAĐAPROMET S&B” d.o.o. Sočkovac-Petrovo,
  2. „O&R COMPANY“ d.o.o.,
  3. „DAMA“ d.o.o. Živinice,
  4.  „LUJZA“ d.o.o. Čapljina,
  5.  „KAN VEST KOMPANI“ d.o.o. Doboj,
  6.  „CIPROM“ d.o.o. Bijeljina,
  7.  „EKO METAL“ d.o.o. Živinice i
  8.  „KUSMI PROM“ d.o.o. Tuzla se terete da su počinile kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 2. KZ BiH u svezi sa produženim kaznenim djelom carinska prijevara iz članka 216. stavak 2. KZ BiH u svezi sa čl. 54. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom pranje novca iz članka 209. stavak 2. KZ BiH i u svezi sa kaznenim djelom krivotvorenje isprave iz članka 373. stavak 1. KZ FBiH u svezi sa člankom 125. stavak 4. KZ BiH, a
  9. pravna osoba „AGROMETAL“ d.o.o. Brčko se tereti da je počinila kaznena djela organizirani kriminal iz članka 250. stavak 2. KZ BiH u svezi sa produženim kaznenim djelom carinska prijevara iz članka 216. stavak 2. KZ BiH u svezi sa člankom 54. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom pranje novca iz članka 209. stavak 2. KZ BiH i u svezi sa kaznenim djelom krivotvorenje isprave iz članka 367. stavak 1. KZ Brčko distrikt BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba