Vijesti

NA GRADSKOJ DEPONIJI U BUĆA POTOKU POČELA EKSHUMACIJA TIJELA ŽRTAVA IZ PROTEKLOGА RATA

23.07.2013. 15:12

Pod nadzorom istražitelja Tužiteljstva BiH počela je ekshumacija na Gradskoj deponiji Buća potok u Sarajevu. Na lokalitetu Gradska deponija Buća potok u općini Novi Grad Sarajevo počela je ekshumacija, prigodom koje su pronađeni nekompletni ostaci jednog tijela. Ova ekshumacija bit će nastavljena narednih dana.

Sa ovog tijela bit će uzeti uzorci za DNK analizu, radi utvrđivanja identiteta žrtve. DNK analiza uzoraka radit će se u laboratoriju Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP).  

Ostaci pronađenog tijela bit će prebačeni u Spomen kosturnicu Miljevići u Istočnom Sarajevu, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Izvršenom ekshumacijom rukovodio je istražitelj Tužiteljstva BiH, koji je po instrukcijama tužitelja koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Ekshumaciji su nazočili predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, liječnik sudske medicine i istražitelj Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba