Вијести

У САРАЈЕВУ ОДРЖАН САСТАНАК ДЕЛЕГАЦИЈА ТУЖИЛАШТВА БиХ И ДРЖАВНОГ ОДВЈЕТНИШТВА РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ НА НАЈВИШЕМ НИВОУ

23.07.2013. 15:07

У оквиру потписаног Протокола о сарадњи у процесуирању починилаца ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, у Сарајеву је јуче и данас, 22. и 23. јула, одржан дводневни састанак делегација Тужилаштва БиХ и Државног одвјетништва Републике Хрватске, на челу са главним тужиоцима Гораном Салиховићем и Младеном Бајићем.

У САРАЈЕВУ ОДРЖАН САСТАНАК ДЕЛЕГАЦИЈА ТУЖИЛАШТВА БиХ И ДРЖАВНОГ ОДВЈЕТНИШТВА РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ НА НАЈВИШЕМ НИВОУ

На састанку је разговарано о сарадњи у конкретним предметима ратних злочина и међусобној помоћи тужилаштава, како би починоци ратних злочина, који се налазе на подручју БиХ и Републике Хрватске, били изведени пред лице правде.

Састанак у Сарајеву представља конкретизацију активности и на састанку је разговарано о конкретним предметима у којима би се могла остварити размјена доказа ради ефикасног кривичног процесуирања починилаца ратних злочина.

Посебни одјел за ратне злочине Тужилаштва БиХ има у раду већи број предмета, а у некима од њих су подигнуте и оптужнице, против лица која се, према доступним подацима, налазе на територији Републике Хрватске и имају држављанство Републике Хрватске, што отежава њихово процесуирање у БиХ.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ и званичници Посебног одјела за ратне злочине затражили су од колега из Хрватске провјеру података и прикупљених информација о томе гдје се налазе осумњичена и оптужена лица, те се у наредном периоду очекује конкретизација активности око размјене доказа и даљег процесуирања ових лица.

Овај састанак, као и будући састанци који ће бити одржавани у складу са потписаним Протоколом о сарадњи, показују чврсту опредијељеност тужилаштава у БиХ и Републици Хрватској за откривање и процесуирање свих починилаца кривичних дјела ратног злочина, гдје год се налазили, те доприноси јачању владавине права.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba