Vijesti

U SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK IZASLANSTAVA TUŽITELJSTVA BiH I DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA REPUBLIKE HRVATSKE NA NAJVIŠOJ RAZINI

23.07.2013. 15:07

U okviru potpisanog Protokola o suradnji u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, u Sarajevu je jučer i danas, 22. i 23. srpnja, održan dvodnevni sastanak izaslanstava Tužiteljstva BiH i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, na čelu sa glavnim tužiteljima Goranom Salihovićem i Mladenom Bajićem.

U SARAJEVU ODRŽAN SASTANAK IZASLANSTAVA TUŽITELJSTVA BiH I DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA REPUBLIKE HRVATSKE NA NAJVIŠOJ RAZINI

Na sastanku je razgovarano o suradnji u konkretnim predmetima ratnih zločina i međusobnoj pomoći tužiteljstava, kako bi počinitelji ratnih zločina, koji se nalaze na području BiH i Republike Hrvatske, bili izvedeni pred lice pravde.

Sastanak u Sarajevu predstavlja konkretizaciju aktivnosti i na sastanku je razgovarano o konkretnim predmetima u kojima bi se mogla ostvariti razmjena dokaza radi učinkovitog kaznenog procesuiranja počinitelja ratnih zločina.

Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH ima u radu veći broj predmeta, a u nekima od njih su podignute i optužnice, protiv osoba koje se, prema dostupnim podacima, nalaze na teritoriju Republike Hrvatske i imaju državljanstvo Republike Hrvatske, što otežava njihovo procesuiranje u BiH.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH i dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine zatražili su od kolega iz Hrvatske provjeru podataka i prikupljenih informacija o tome gdje se nalaze osumnjičene i optužene osobe, te se u narednom razdoblju očekuje konkretizacija aktivnosti oko razmjene dokaza i daljnjeg procesuiranja ovih osoba.

Ovaj sastanak, kao i budući sastanci koji će biti održavani sukladno potpisanom Protokolu o suradnji, pokazuju čvrstu opredijeljenost tužiteljstava u BiH i Republici Hrvatskoj za otkrivanje i procesuiranje svih počinitelja kaznenih djela ratnog zločina, gdje god se nalazili, te doprinosi jačanju vladavine prava.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba