Vijesti

GLAVNI TUŽILAC UČESTVUJE NA SASTANKU NAJVIŠIH ZVANIČNIKA PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA ZEMALJA REGIONA

09.07.2013. 15:05

Delegacija BiH, koju sačinjavaju glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, predsjednik VSTV-a Milorad Novković i pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje, učestvuje na sastanku zvaničnika tužilaštava i pravosudnih institucija iz zemalja regiona.

GLAVNI TUŽILAC UČESTVUJE NA SASTANKU NAJVIŠIH ZVANIČNIKA PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA ZEMALJA REGIONA

Na sastanku koji se realizira u organizaciji Ambasade SAD-a u Hrvatskoj i Ministarstva pravosuđa Hrvatske, učestvuju najviši zvaničnici tužilaštava i pravosudnih institucija iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Albanije, BiH, Crne Gore i sa područja Kosova.

Teme razgovora su jačanje institucija pravosuđa i vladavine zakona u regionu, saradnja između pravosudnih institucija, pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji, kao i međusobna saradnja zemalja regiona u suzbijanju transnacionalnog organiziranog kriminala.

Glavni tužilac Salihović je istakao saradnju između pravosudnih institucija kao ključnu za efikasnu borbu protiv svih oblika teškog kriminala, naročito organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina te krivičnih djela u vezi sa ilegalnim migracijama i krijumčarenjem roba.

Na sastanku u Zagrebu se, između ostalog, razgovaralo o razmjeni iskustava i najboljih praksi u procesima uspostave vladavine prava i provođenja zakona u skladu sa evropskim standardima, kao i izazovima sa kojima se u svome radu susreću pravosudne institucije i agencije za provođenje zakona.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba