Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЈОСИПА ЈОЊИЋА И HUSENA MUQAJA

13.06.2013. 15:17

Тужилац Одјела III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1.   Јосипа Јоњића, рођеног 28. 04. 1968. године у Зеници, гдје је и стално настањен, држављанина БиХ и

2.   Husena Muqaja, рођеног 14. 10. 1976. године у Призрену на Косову, стално настањеног у Сарајеву.

Оптужени Јосип Јоњић се терети да је неутврђеног датума, прије 04. 03. 2012. године, радећи у својству овлаштеног службеног лица, полицајца Граничне полиције БиХ, претходно договорио са трећим лицем са подручја Косова да, за суму од 200,00 евра, омогући прелаз преко државне границе између Р Црне Горе и Босне и Херцеговине држављанима Р Србије са подручја Косова, који нису посједовали важеће визе за улазак у Босну и Херцеговину.

Према наводима оптужнице, наведеног дана је оптужени Husen Muqaj у вријеме дневне смјене коју је обављао оптужени Јосип Јоњић, на гранични прелаз Хум, општина Фоча, довезао и својим путничким аутомобилом марке „Мерцедес“ бх. регистарских ознака превезао преко државне границе четири лица са подручја Косова, којима је улаз у Босну и Херцеговину омогућио оптужени Јосип Јоњић приликом обављања надзора и контроле преласка државне границе, поступајући супротно важећим законским одредбама.

Због свега наведеног, оптужени Јосип Јоњић се терети да је као службено лице у институцијама БиХ примио обећање дара за себе, да у оквиру својих овлаштења изврши што не би смио извршити, а да је Husen Muqaj у намјери прибављања за себе неке користи омогућио превођење једног или више миграната преко државне границе, чиме су оптужени починили: Јосип Јоњић, кривично дјело примање дара и других облика користи из члана 217. става 1. Кривичног закона БиХ, а Husen Muqaj, кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. става 1. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba