Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JOSIPA JONJIĆA I HUSENA MUQAJA

13.06.2013. 15:17

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.   Josipa Jonjića, rođenog 28. 04. 1968. godine u Zenici, gdje je i stalno nastanjen, državljanina BiH i

2.   Husena Muqaja, rođenog 14. 10. 1976. godine u Prizrenu na Kosovu, stalno nastanjenog u Sarajevu.

Optuženi Josip Jonjić se tereti da je neutvrđenog datuma, prije 04. 03. 2012. godine, radeći u svojstvu ovlaštene službene osobe, policajca Granične policije BiH, prethodno dogovorio sa trećom osobom sa područja Kosova da, za sumu od 200,00 eura, omogući prelaz preko državne granice između R Crne Gore i Bosne i Hercegovine državljanima R Srbije sa područja Kosova, koji nisu posjedovali važeće vize za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Prema navodima optužnice, navedеnog dana je optuženi Husen Muqaj u vrijeme dnevne smjene koju je obavljao optuženi Josip Jonjić, na granični prelaz Hum, općina Foča, dovezao i svojim putničkim automobilom marke „Mercedes“ bh. registarskih oznaka prevezao preko državne granice četiri osobe sa područja Kosova, kojima je ulaz u Bosnu i Hercegovinu omogućio optuženi Josip Jonjić prilikom obavljanja nadzora i kontrole prelaska državne granice, postupajući protivno važećim zakonskim odredbama.

Zbog svega navedenog, optuženi Josip Jonjić se tereti da je kao službena osoba u institucijama BiH primio obećanje dara za sebe, da u okviru svojih ovlaštenja izvrši što ne bi smio izvršiti, a da je Husen Muqaj u namjeri pribavljanja za sebe neke koristi omogućio prevođenje jednog ili više migranata preko državne granice, čime su optuženi počinili: Josip Jonjić, krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stava 1. Krivičnog zakona BiH, a Husen Muqaj, krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stava 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba