Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV M. S. (1984)

10.05.2013. 15:05

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- M. S. (1984) iz Banjaluke, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, koju su pored njega činila ostala tri člana (protiv kojih je od strane USKOK-a u R Hrvatskoj podignuta optužnica), imajući tačno određene uloge i zadatke, počinio krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama.

U optužnici se navodi da je grupa organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prenosa, prevoza, držanja, posredovanja u daljoj međunarodnoj prodaji, slanja i isporuke opojne droge heroin iz Bosne i Hercegovine na teritoriju Republike Hrvatske.

Prema navodima optužnice, optuženi je u periodu od početka januara do kraja marta 2012. godine vršio neovlaštenu kupovinu, skladištenje, skrivanje i prodaju opojne droge heroin dvojici članova organizirane grupe, a u cilju njene dalje prodaje trećem članu i drugim, njima poznatim, kupcima na teritoriji R Hrvatske.

Na ovaj način je u više navrata, sa područja BiH u R Hrvatsku, prokrijumčarena ukupna količina od oko 600 grama opojne droge heroin.

Optuženi se tereti i da je dana 22. 03. 2010. godine u porodičnoj kući nabavio i držao vatreno oružje koje je građanima zabranjeno držati i nabavljati, prema članu 7. stavu 2. Zakona o oružju i municiji Republike Srpske („Službeni glasnik RS“, broj 70/07).

Zbog svega navedenog, optuženi se tereti da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stava 2. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stava 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. istog Zakona, te krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz člana 399. stava 1. KZ-a RS-a.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba