Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ М. П. (1953) ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБЕ ОВЛАШТЕЊА У ПРИВРЕДИ

07.05.2013. 15:25

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против једног лица које се терети за злоупотребу овлаштења у привреди.

Оптужница је подигнута против:

- М. П., рођеног 14. 08. 1953. године у општини Читлук гдје је и настањен, држављанина БиХ и Републике Хрватске.

У оптужници се наводи да је осумњичени М. П. у периоду од 14. 04. 2000. године до 31. 07. 2001. године, као одговорно лице – директор у предузећу „CROHERC AG“ д.о.о. Мостар, у намјери прибављања противправне имовинске користи, свјесним избјегавањем плаћања пореза на промет роба и услуга и других фискалних обавеза оштетио буџет ФБиХ, тако што је нафтне деривате за предузеће „CROHERC AG“ увозио од једне словеначке фирме, а њихов транспорт вршио камионима до познатих купаца у БиХ, при чему је продаја нафтних деривата „CROHERC AG ” вршена на читавој територији БиХ, без обрачунавања и плаћања пореза на промет и осталих дажбина које је предузеће „CROHERC AG“ било обавезно измирити, достављајући при том фиктивне наруџбенице и изјаве од стране купаца да робу купују ради препродаје, што их ослобађа плаћања пореза на промет и осталих дажбина.

Осумњичени М. П. се терети да је фиктивним пословањем ускратио плаћање средстава из пореских и других фискалних обавеза у Федерацији БиХ утврђених законом, у износу од 18.661.024,00 КМ, чиме је учинио кривично дјело злоупотреба овласти у привреди из члана 259. става 2., у вези са ставом 1. тачком 3. КЗ-а ФБиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba