Vijesti

GLAVNI TUŽILAC TBiH SASTAO SE SA AMBASADOROM REPUBLIKE AUSTRIJE

30.04.2013. 13:41

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, sa svojim saradnicima, sastao se sa ambasadorom Republike Austrije u BiH, Nj.E. Donatusom Kockom.

GLAVNI TUŽILAC TBiH SASTAO SE SA AMBASADOROM REPUBLIKE AUSTRIJE

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima i kapacitetima Tužilaštva BiH za rad na predmetima organiziranog kriminala, korupcije i privrednog kriminala.

Glavni tužilac upoznao je prisutne sa naporima Tužilaštva BiH u radu na mnogim složenim predmetima koji se odnose na zloupotrebe u velikim iznosima, te da se počinje sa procesuiranjem više predmeta koji se odnose na krivična djela korupcije, koji će biti jedan od prioriteta u radu Tužilaštva BiH.

Tužilac Salihović je istakao da je Tužilaštvo BiH odlučno da se suprotstavi korupciji i da radi na uspostavi vladavine prava, te da na ovom putu neće biti nedodirljivih.

Na sastanku je razgovarano i o dešavanjima vezanim za Hypo Alpe-Adria banku u Bosni i Hercegovini, pri čemu je glavni tužilac upoznao prisutne da Tužilaštvo prati procesuiranje ovog predmeta pred entitetskim pravosuđem te da je Tužilaštvo BiH zatražilo, i sredinom ovog mjeseca od Federalnog tužilaštva zaprimilo, dio predmeta koji se odnosi na Hypo Alpe-Adria banku.

U narednom periodu će Federalna uprava policije dostaviti dokumentaciju koja se odnosi na ovaj predmet.

Glavni tužilac je istakao da će ovaj predmet biti razmatran kao prioritetan iz razloga što se dovodi u pitanje međunarodni ugled BiH.

Također, ambasador je upoznao tužioca sa uočenim pojavama određenih nezakonitih aktivnosti osoba iz BiH koje vrše prevaru osoba, državljana BiH, koji apliciraju za radne vize i nezakonito uzimaju novac za navodno dobijanje viza, te da pravosuđe BiH treba istražiti ove nezakonite aktivnosti, a da ove osobe, osim u BiH, djeluju u više zemalja.

Predstavnici Ambasade Austrije pohvalili su napore Tužilaštva BiH u procesuiranju predmeta organiziranog kriminala i korupcije, te zaželjeli glavnom tužiocu puno uspjeha u budućem radu.

Sudionici sastanka istakli su važnost provođenja zaključaka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, a gosti iz Austrije su istakli da je jačanje saradnje tužilaštava u regiji od ključne važnosti za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije.

Na sastanku je istaknuta i važnost jačanja saradnje između pravosuđa Austrije i BiH.

Tužilac Salihović je istakao da se nastavljaju aktivnosti na jačanju saradnje sa tužilaštvima u regiji, te da će 03. juna biti potpisan Protokol o saradnji u radu na predmetima ratnih zločina između Tužilaštva BiH i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Sudionici sastanka istakli su da su jačanje pravosudnih institucija, neovisnost pravosuđa, uspostava vladavine prava i neovisnost izbora tužilaca ključni elementi u predstojećem procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, budućem privlačenju investicija u BiH te napretku i razvoju Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba