Vijesti

INFORMACIJA ZA MEDIJE

24.04.2013. 14:58

Poštovani,

zbog pojave različitih tumačenja od strane političkih dužnosnika o aktivnostima Tužiteljstva BiH, u predmetima koji se odnose na neizvršenje odluka Ustavnoga suda BiH, a radi cjelokupne informacije, prosljeđujemo ovu informaciju za medije.

Naime,

što se tiče predmeta vezanih za neizvršenje odluka Ustavnoga suda BiH, broj aktivnih predmeta je ukupno 27 koji su u radu u Tužiteljstvu BiH i na njima radi 6 tužitelja.

U dva predmeta su pokrenute istrage, međutim, ne možemo govoriti o kojim se odlukama radi.

Ovi predmeti se odnose na više institucija sa svih razina vlasti u BiH (od državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija), tako da ne treba izdvajati pojedinu instituciju.

Glavni tužitelj je dana 28. 03. 2013. godine izdao Uputu i naredbu o postupanju tužiteljima koji rade na predmetima vezanim za neizvršenje odluka Ustavnoga suda BiH, kojim je od njih zatražio da sačine analizu predmeta koji su formirani po zaprimljenim aktima Ustavnoga suda, te zatraže informacije od institucija na koje se neizvršene odluke odnose.

Nakon toga, postupajući tužitelji su uputili dopise institucijama na koje se odnose odluke Ustavnoga suda, kojima traže informacije o neizvršenju odluka, kao i izvješće o aktivnostima koje su poduzete u cilju izvršenja, kako bi mogli odlučiti o sljedećim koracima.

Tužiteljstvu BiH već su počeli pristizati odgovori od pojedinih institucija u svezi s neprovedbom odluka Ustavnoga suda, nakon čega će tužitelji odlučiti o daljnjim koracima.

Glavni tužitelj je nedavno održao i sastanak sa izaslanstvom Ustavnoga suda BiH, na kojem je razgovarano o neizvršenju odluka Ustavnoga suda i koracima potrebnim prvenstveno kako bi se odluke izvršavale i omogućilo izvršenje ovih odluka, a kao krajnja mjera, u slučaju neizvršenja, postoji mogućnost i kaznenog postupka protiv osoba odgovornih za neizvršenje.

Također, glavni tužitelj je održao sastanak i sa šeficom Ureda Vijeća Europe u BiH, na kojem je razgovarano o ovoj problematici.

U članku 239. KZ-a BiH definirano je da je neizvršenje odluka Ustavnoga suda kazneno djelo za koje je zaprijećena kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba