Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV SAŠE RADOŠEVIĆA (1975)

16.04.2013. 15:19

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Saše Radoševića, koji se tereti za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Saše Radoševića, rođenog 26. 09. 1975. godine u Bihaću, nastanjenog u Banjaluci, državljanina BiH.

Optuženi Saša Radošević tereti se da je kao direktor i odgovorna osoba u preduzeću „IMW Kompani“ d.o.o. Banjaluka, u periodu od septembra 2009. godine do januara 2010. godine, u Banjaluci, u podnešenim PDV prijavama UIO RC Banjaluka, za 09. i 11. mjesec 2009. godine, te 01. mjesec 2010. godine, suprotno važećim odredbama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, naveo lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, tako što je u rubrici podnešenih PDV prijava (zahtjev za povrat), navodio zaračunate iznose izlaznog PDV-a na osnovu lažnih računa preduzeća sa kojima je navodno poslovao, prikazavši da je to za preduzeće “IMW Kompani” d.o.o. Banjaluka bio ulazni porez, koji nije plaćen, nakon čega je UIO RC Banjaluka neosnovano odobrila preduzeću “IMW Kompani” d.o.o. Banjaluka povrat poreza u ukupnom iznosu 104.161,00 KM, na koji način je oštećen budžet BiH za naznačenu sumu.

Prema navodima optužnice, Saša Radošević je podnio porezne prijave neistinitog sadržaja UIO BiH, te na ovaj način izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovne dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000,00 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba