Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA IZASLANSTVOM USTAVNOGA SUDA BiH

11.04.2013. 15:22

Glavni tužitelj Tužiteljstva, BiH Goran Salihović, sastao se sa izaslanstvom Ustavnoga suda BiH koje je predvodila predsjednica Valerija Galić, a koje su sačinjavali suci Mato Tadić i Mirsad Ćeman, te registrar Zvonko Mijan. Sastanku su nazočili i predstavnici Vijeća Europe.

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA IZASLANSTVOM USTAVNOGA SUDA BiH

Tema sastanka odnosila se na probleme neizvršenja odluka Ustavnoga suda BiH, što može predstavljati kazneno djelo.

Sudionici sastanka istakli su da su vrlo važni poštivanje i izvršenje odluka Ustavnoga suda BiH i vladavina prava u Bosni i Hercegovini.

Glavni tužitelj je upoznao sudionike sastanka da je radi rješavanja ovog problema poduzeo aktivnosti i izdao Opću uputu tužiteljima u svezi sa predmetima koji se odnose na kazneno djelo neizvršenja odluka Ustavnoga suda BiH, kako bi se napravio pregled stanja ovih predmeta, te pokrenule istrage i procesuiranje odgovornih pojedinaca, ukoliko za to postoje zakonski temelji.

Glavni tužitelj je upoznao predstavnike Ustavnoga suda da su već pokrenute istrage u nekim od ovih predmeta.

Predstavnici Ustavnoga suda su upoznali glavnog tužitelja sa velikim brojem slučajeva neizvršenja odluka Ustavnoga suda te sa složenošću ove problematike, kao i sa postojanjem potrebe da se angažiraju instrumenti koji će omogućiti da se odluke provode i da se ovi problemi rješavaju, a ukoliko se odluke ne provode i utvrde odgovorni pojedinci, pravne ili fizičke osobe koje opstruiraju provedbu odluka, da se isti kazneno procesuiraju.

Glavni tužitelj je istakao važnost poštivanja i provedbe odluka Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao što je odluka u predmetu „Sejdić-Finci“, te da će Tužiteljstvo, zajedno sa Ustavnim sudom BiH, realizirati aktivnosti kako bi se provelo izvršenje odluka koje je obvezno za tijela i institucije Bosne i Hercegovine.

Sudionici sastanka su izrazili zahvalnost predstavnicima Vijeća Europe koji su se uključili u rješavanje ove problematike i nazočili sastanku.

Istaknuto je da je izvršenje i provedba odluka Ustavnoga suda bitan korak na putu ka europskim integracijama Bosne i Hercegovine.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba