Вијести

УПУЋЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ МЈЕРЕ ПРИТВОРА И ИЗРИЦАЊЕ МЈЕРА ЗАБРАНЕ

11.04.2013. 15:06

Тужилац Посебног одсјека за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за два лица и изрицање мјера забране за пет лица због постојања основане сумње да су учинили кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом кривотворење новца из члана 205. Кривичног закона БиХ.

Осумњичена лица, за која је поступајући тужилац затражио притвор, лишили су слободе полицијски службеници МУП-а Унско-санског кантона Бихаћ.

Током претреса пронађена је и заплијењена одређена количина фалсификованих новчаница у апоенима од по 50,00 КМ, а за новчаницама стављеним у оптицај још се трага.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора у трајању од 30 дана за осумњичене Ћ. М. (1991) и П. Р. (1992), из разлога прописаних чланом 132. ставом 1. тачкама б) и ц) ЗКП-а БиХ.

Између осталог, мјера притвора предложена је због опасности да би осумњичени боравком на слободи могли прикривати доказе, утицати на свједоке или саучеснике у циљу онемогућавања прикупљања доказа и провођења истраге, те због оправдане сумње да би осумњичени, уколико би се нашли на слободи, поново извршили исто или слично кривично дјело.

У односу на осумњичене П. А. (1992), Н. С. (1994), Х. Н. (1986), Д. Р. (1986) и А. С. (1978), поступајући тужилац је предложио мјере забране из члана 126. ЗКП-а БиХ односно (забрану путовања у иностранство, забрану издавања путне исправе БиХ, забрану кориштења личне карте за прелазак државне границе), као и мјере забране и повремено јављање одређеном државном органу из члана 126.а (забрану састајања са другим осумњиченима у предмету и јављање у надлежну полицијску станицу).

Тужилаштво БиХ и полицијске агенције настављају активности и истрагу у овом предмету у правцу подизања оптужнице против осумњичених лица.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba