Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA I IZRICANJE MJERA ZABRANE

11.04.2013. 15:06

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvije osobe i izricanje mjera zabrane za pet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje novca iz člana 205. Krivičnog zakona BiH.

Osumnjičene osobe, za koje je postupajući tužilac zatražio pritvor, lišili su slobode policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona Bihać.

Tokom pretresa pronađena je i zaplijenjena određena količina krivotvorenih novčanica u apoenima od po 50,00 KM, a za novčanicama stavljenim u opticaj još se traga.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana za osumnjičene Ć. M. (1991) i P. R. (1992), iz razloga propisanih članom 132. stavom 1. tačkama b) i c) ZKP-a BiH.

Između ostalog, mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, te zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovo izvršili isto ili slično krivično djelo.

U odnosu na osumnjičene P. A. (1992), N. S. (1994), H. N. (1986), D. R. (1986) i A. S. (1978), postupajući tužilac je predložio mjere zabrane iz člana 126. ZKP-a BiH odnosno (zabranu putovanja u inostranstvo, zabranu izdavanja putne isprave BiH, zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice), kao i mjere zabrane i povremeno javljanje određenom državnom organu iz člana 126.a (zabranu sastajanja sa drugim osumnjičenima u predmetu i javljanje u nadležnu policijsku stanicu).

Tužilaštvo BiH i policijske agencije nastavljaju aktivnosti i istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice protiv osumnjičenih osoba.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba