Вијести

ДЕЛЕГАЦИЈА СТРУЧНИХ САРАДНИКА И САВЈЕТНИКА ИЗ КАНТОНАЛНИХ И ОКРУЖНИХ ТУЖИЛАШТАВА ПОСЈЕТИЛА ТУЖИЛАШТВО И СУД БиХ

10.04.2013. 14:57

Делегација новоименованих стручних сарадника и савјетника из кантоналних и окружних тужилаштава у Босни и Херцеговини, посјетила је данас Тужилаштво и Суд БиХ, те разговарала са представницима ових институција о историји, надлежности и организацији правосудних институција, Тужилаштва и Суда БиХ.

ДЕЛЕГАЦИЈА СТРУЧНИХ САРАДНИКА И САВЈЕТНИКА ИЗ КАНТОНАЛНИХ И ОКРУЖНИХ ТУЖИЛАШТАВА ПОСЈЕТИЛА ТУЖИЛАШТВО И СУД БиХ

Ријеч је о стручним сарадницима и савјетницима који немају претходно искуство у раду у тужилаштвима и на процесуирању предмета ратних злочина. Мисија ОЕБС-а у БиХ, уз подршку Центра за едукацију судија и тужилаца у Федерацији БиХ, организовала је двоседмичну обуку за новозапослене стручне сараднике и савјетнике, која ће се одвијати у периоду од 8. априла – 19. априла 2013. године у Сарајеву, у укупном трајању од десет дана.

Представница Тужилаштва БиХ, стручна савјетница Адна Добојлић–Уцоглан, гостима је презентовала историју Тужилаштва БиХ од оснивања 2003. године до данас, затим организацију Тужилаштва БиХ и одсјека у Тужилаштву, као и досадашњи рад и резултате ове институције. Највећи дио њеног излагања односио се на рад и организацију Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

Гости су у оквиру данашње посјете присуствовали једном суђењу Одсјека I Суда БиХ и упознали се са радом Суда БиХ. Такође, имали су прилику обићи просторије Тужилаштва и Суда БиХ, гдје су могли добити још информација које су важне за њихов будући рад, посебно у предметима ратних злочина.

Ову посјету је организовала Мисија ОЕБС-а у БиХ, која је започела пројекат под називом “Процесуирање ратних злочина” уз финансијску помоћ влада Уједињеног Краљевства, Норвешке, Швајцарске, Сједињених Америчких Држава и Италије. Пројекат ће трајати приближно 15 мјесеци, до прилива средстава из Инструмента за претприступну помоћ ЕУ (IPA), ради пружања даљње подршке процесуирању ратних злочина у БиХ. Основни циљ овог Пројекта је пружање хитне помоћи правосуђу у БиХ, ради убрзавања правичног и ефикасног процесуирања предмета ратних злочина.

У оквиру наведеног Пројекта, 16 стручних сарадника и савјетника ће бити запослено у кантоналним и окружним тужилаштвима у Босни и Херцеговини, како би помогли да се брже процесуирају предмети ратних злочина.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba