Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ СЕ САСТАО СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ

04.04.2013. 15:24

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, састао се са делегацијом Савјета министара БиХ, коју су сачињавали министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ТУЖИЛАШТВА БиХ СЕ САСТАО СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ САВЈЕТА МИНИСТАРА БиХ

Главни тужилац је упознао министре са активностима Тужилаштва БиХ на потписивању Протокола о сарадњи са тужилаштвима сусједних земаља Србије, Хрватске и Црне Горе, како би се омогућило процесуирање починилаца кривичних дјела који се налазе у сусједним земљама.

Такође, разговарано је и о планираном проширењу капацитета Тужилаштва БиХ, те преласка у нову зграду, а главни тужилац је упознао министре и да су представници удружења жртава ратних злочина, на недавно одржаним састанцима, дали подршку повећању броја тужилаца и капацитета Тужилаштва БиХ, нарочито у Посебном одсјеку за ратне злочине.

Тужилаштво БиХ, у свакодневном раду, сарађује са полицијским агенцијама на државном нивоу, као што су Државна агенција за истраге и заштиту - SIPA, Гранична полиција БиХ, Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, Служба за послове са странцима БиХ, Interpol, као и друге агенције које су у саставу Министарства безбједности БиХ.

Сарадња са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ такође је важна, јер је у надлежности Тужилаштва БиХ процесуирање кривичних дјела која се односе на кријумчарење робе, царинске преваре и порезне утаје, неовлаштен промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе, као и друга кривична дјела која су у додиру са надлежностима овог министарства.

На састанку је договорена интензивна сарадња у будућности, која ће доћи до изражаја и због скорог изласка Босне и Херцеговине на границу са Европском унијом.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba