Vijesti

GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SE SASTAO SA DELEGACIJOM VIJEĆA MINISTARA BiH

04.04.2013. 15:24

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, sastao se sa delegacijom Vijeća ministara BiH, koju su sačinjavali ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SE SASTAO SA DELEGACIJOM VIJEĆA MINISTARA BiH

Glavni tužilac je upoznao ministre sa aktivnostima Tužilaštva BiH na potpisivanju Protokola o sаradnji sa tužilaštvima susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore, kako bi se omogućilo procesuiranje počinilaca krivičnih djela koji se nalaze u susjednim zemljama.

Također, razgovarano je i o planiranom proširenju kapaciteta Tužilaštva BiH, te prelaska u novu zgradu, a glavni tužilac je upoznao ministre i da su predstavnici udruženja žrtava ratnih zločina, na nedavno održanim sastancima, dali podršku povećanju broja tužilaca i kapaciteta Tužilaštva BiH, naročito u Posebnom odjelu za ratne zločine.

Tužilaštvo BiH, u svakodnevnom radu, sarađuje sa policijskim agencijama na državnom nivou, kao što su Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Služba za poslove sa strancima BiH, Interpol, kao i druge agencije koje su u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH.

Saradnja sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH također je važna, jer je u nadležnosti Tužilaštva BiH procesuiranje krivičnih djela koja se odnose na krijumčarenje robe, carinske prijevare i porezne utaje, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, kao i druga krivična djela koja su u dodiru sa nadležnostima ovog ministarstva.

Na sastanku je dogovorena intenzivna saradnja u budućnosti, koja će doći do izražaja i zbog skorog izlaska Bosne i Hercegovine na granicu sa Evropskom unijom.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba